Miért volt a Maunder-minimum idején lehűlés, "kis jégkorszak"? Hiszen akkor kevés volt a napfolt.
A miértre nem tudom a választ. Valóban úgy tűnik, hogy van összefüggés, de ezt egyesek vitatják, illetve más tényezőt is keresnek.(Whether there is a causal connection between low sunspot activity and cold winters is the subject of ongoing debate, though it is believed that there was another factor which amplified the cooling effects of the Maunder Minimum on northern Europe).
A napfoltok, a különböző frekvenciájú sugárzás és a sztratoszféra, ill. az időjárás közti összefüggés nekem még túl bonyolult, de gondolkodom rajta :-)
(A "Nap felénk eső oldala" kifejezés nekem zavaros, mert forog a Nap is.)
Meg egy kis jégkorszakot okozhat a Földön történő esemény, pl egy vulkán kitörés. Ha nagyon sok por kerül a levegőbe, az képes nagyon lecsökkenteni az átlaghőmérsékletet.
Meg kb ezer másik hatás :)
Ha több a napfolt, akkor több a sugárzás is, de ez több közvetett csatolás után melegíti a Földet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!