A tojáshéj és kagylóhéj kalcium karbonátból van a fogzománc miért nem abból?
Figyelt kérdés
A kagylóhéj és a fogzománc anyaga miért más?. A zománc apatitból.van.máj. 9. 19:04
1/2 Zcom09 válasza:
Láttad már mi történik egy tojással ha ecetbe rakod?
A kalcium-karbonát nagyon érzékeny savakra. Nem lenne elég tartós.
2/2 sadam87 válasza:
Főleg azért, mert egy cseppet keményebb az apatit jóval keményebb.
Nyilván rágásra kemény anyagot érdemes használni.
Egyébként eleve a csontok sem kalcium-karbonátból, hanem nagyrészt kalcium-foszfátból (lényegében hidroxiapatitból) állnak. Nekem logikusnak tűnik, hogy a fogak felépítése is hasonló.
#1
Azért az apatit is érzékeny a savakra (bár biztos nem annyira, mint a kalcium-karbonát), különben nem lenne fogszuvasodás. Amúgy az alapján, amit írnak, ez attól is függ, mennyi a fluoridion tartalma (a magasabb fluorid tartalmú apatit kevésbé érzékeny a savra).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!