Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A tojáshéj és kagylóhéj...

A tojáshéj és kagylóhéj kalcium karbonátból van a fogzománc miért nem abból?

Figyelt kérdés
A kagylóhéj és a fogzománc anyaga miért más?. A zománc apatitból.van.

#fogzománc #Tojás és kagylóhéj #Kalcium karbonát
máj. 9. 19:04
 1/2 Zcom09 ***** válasza:
92%

Láttad már mi történik egy tojással ha ecetbe rakod?


A kalcium-karbonát nagyon érzékeny savakra. Nem lenne elég tartós.

máj. 9. 19:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 sadam87 ***** válasza:
89%

Főleg azért, mert egy cseppet keményebb az apatit jóval keményebb.

[link]

Nyilván rágásra kemény anyagot érdemes használni.

Egyébként eleve a csontok sem kalcium-karbonátból, hanem nagyrészt kalcium-foszfátból (lényegében hidroxiapatitból) állnak. Nekem logikusnak tűnik, hogy a fogak felépítése is hasonló.


#1

Azért az apatit is érzékeny a savakra (bár biztos nem annyira, mint a kalcium-karbonát), különben nem lenne fogszuvasodás. Amúgy az alapján, amit írnak, ez attól is függ, mennyi a fluoridion tartalma (a magasabb fluorid tartalmú apatit kevésbé érzékeny a savra).

[link]

máj. 9. 21:35
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!