Van még Covid? Vagy átalakult influenzává?
Két kérdés:
1. A Covid tesztek működnek az új törzsekre is?
2. Lehet, hogy már légúti tüneteket egyáltalán nem okoz csak rekedtséget, illetve hasmenést?
1. Tudtommal igen. (Illetve például a PCR tesztet elég könnyen lehet módosítani annak megfelelően, hogy melyik variánsok vannak jelen.)
2. De okoznak, de olyasmit olvastam, hogy az újabb variánsok nagyobb eséllyel támadják a felső légutakat (a rekedtség is a gége gyulladására utal), és kisebb eséllyel az alsó légutakat (pl. tüdő) a korábbi változatokhoz képest, így ritkábban okoznak súlyos tüneteket. (De már arra sem emlékszem, hol olvastam, szóval ez az információ nem biztos, hogy igaz.)
De, valóban így van.
AZ újabb változatok még könnyebben fertőznek, mint a régi (az is könnyen fertőz), viszont cserébe kevésbé kényes területeket tudnak jobban támadni.
Arra gondolj, hogy az influenza, mikor elindult, úgy hívták, hogy spanyolnátha, és több áldozata lett, mint a világháborúnak!
Gyakorlatilag MINDEN betegség így működik, hogy egyre jobban fertőz, és egyre kevesebbet árt, ahogy fejlődik. A vége az enterovírus, ami garantáltan szaporodik, és semmit sem árt.
"Arra gondolj, hogy az influenza, mikor elindult, úgy hívták, hogy spanyolnátha, és több áldozata lett, mint a világháborúnak!"
Az influenza nem a spanyol náthával indult el. Már több ezer éve létező betegség, számos ismert járványt okozott korábban is.
"Gyakorlatilag MINDEN betegség így működik, hogy egyre jobban fertőz, és egyre kevesebbet árt, ahogy fejlődik. "
A spanyolnátha pont fertőzőbb volt (amellett, hogy súlyosabb tüneteket is okozott), mint a jelenlegi szezonális influenza variánsok.
"A vége az enterovírus, ami garantáltan szaporodik, és semmit sem árt."
Melyik enterovírus? Mert az enterovírusok közé tartozik a járványos gyermekbénulás kórokozója is, arra elég erős túlzás azt mondani, hogy semmit nem árt. (Az más kérdés, hogy az oltásoknak hála sikerült nagy mértékben visszaszorítani.) És azért ahogy nézem, a többi emberi enterovírus is okozhat betegséget.
"Az influenza nem a spanyol náthával indult el."
Ez itt mindegy, nem erről szól a dolog.
"fertőzőbb volt, mint a jelenlegi"
Én is pont ezt írtam.
"az enterovírusok közé tartozik a"
Igaz, van olyan enterovírus, ami még működik - néha.
De lehet, hogy a génkészletünk fele ilyen vírusokból származik, és nem kapunk naponta 500 betegséget.
"Ez itt mindegy, nem erről szól a dolog."
Szó szerint ezt írtad...
""fertőzőbb volt, mint a jelenlegi"
Én is pont ezt írtam."
Szó szerint ezt írtad: "Gyakorlatilag MINDEN betegség így működik, hogy egyre jobban fertőz, és egyre kevesebbet árt"
Ehhez képest a spanyolnáthás influenzás példánál pont nem ezt látjuk.
"Igaz, van olyan enterovírus, ami még működik - néha."
A poliovírus csak néha működik?
"De lehet, hogy a génkészletünk fele ilyen vírusokból származik"
Mármint milyen vírusból? Mert az enterovírusok (nem retrovírus típusú) RNS vírusok, azok nem nagyon szoktak beépülni a gazda DNS-be (hiszen nincs DNS-ük). (Egyébként sem nagyon értem, hogy jön ez a témához.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!