Egy "információ" terjedhet a fénysebességnél gyorsabban?
Sajnálom, hogy nem veszik komolyan a gondolatkísérletedet, de az én tudományos igényű válaszom a következő: én tudok gyorsabban futni mint a fénysebesség, így a nálam lévő információ is pontosan olyan gyorsan halad mint én,
csak nem akarok
Van egy nüansznyi kis előfeltevés a kérdésben: az, hogy a fény gyorsabb lehet, mint az információ áramlása.
Ez így nem stimm.
A fény vákuumban mért sebessége valójában nem is annyira a fény sebessége, hanem az okság (causality) terjedési sebessége. A fény (és minden, nyugalmi tömeggel nem rendelkező elemi részecske) ennyivel, és csakis ennyivel tud közlekedni (vákuumban).
Vagyis a fény sebessége az okság/információáramlás terjedési sebességéből következik.
Ergo: igen, terjedhet gyorsabb az információ, hisz bizonyos körülmények közt a fény lassabban terjed (pl. a vákuumnál sűrűbb közegben). Lásd: Cherenkov-sugárzás.
Ha a Nap fogná magát, pukk, és eltűnne, akkor (ahogy fent is írták) mi, itt a Földön nem vennénk észre ebből SEMMIT kb. 8 percig, mivel a fény is, és a gravitáció is (a világűrben) ugyanazzal a sebességgel "közlekedik", s ennyi időre van szüksége, hogy ideérjen.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!