Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Nagyfeszültségű vezeték az...

Nagyfeszültségű vezeték az utcában, milyen távolságra lehet a háztól?

Figyelt kérdés
Az utcában mindkét oldalon vannak villanyoszlopok. Az egyik oldalon vastagabb és több kábel fut, a másik oldalon vékonyabbak, de ki van írva az oszlopok aljára, hogy nagyfeszültség. Kinéztünk egy házat, de elég közel van a vezetékhez. Ne azokat a nagy magasfeszültségű tornyokat képzeljétek, ezek utcai villanyoszlopok. Mennyire lehet káros az egészségre, ha ilyen fut a ház előtt, és hány méter jelent biztonságosabb távolságot?

2024. febr. 24. 18:12
1 2 3
 11/28 A kérdező kommentje:
Nagyon köszi mindenkinek. Előző válaszoló, köszönöm szépen, küldök majd valahogy fotót.amiket írsz, azokat kerülöm (bluetooth, mikró stb). Szóval tudatos vagyok a témában,ez a kérdés is emiatt foglalkoztat. Köszönöm szépen.
2024. febr. 26. 10:13
 12/28 anonim ***** válasza:
33%

"Az égvilágon semmit nem csinál az emberi testtel"

Ez nem igaz, testáramokat kelt, melyeknek nyilván van hatása.

"Minden esetre ezek a földi máneses mezö töredékei, tehát e miatt felesleges félni."

Mások a megengedett határértékek különféle frekvenciákon.

"Mértük nem keveset, és ezek az így utcában futó vezetékeknél szinte nem volt kimutatható. 10m-re meg egyáltalán nem."

Gondolom, collstockkal próbáltatok mérni. Mert normális műszerrel mérhető. 20 kV-os vezetéknél 100 A üzemi áram mellett 10 méterre a nyomvonaltól 0,2 mikrotesla körül van.

2024. febr. 26. 21:05
 13/28 anonim ***** válasza:
100%
Idefigyelj, úgy minden tizedik utcában van a sima utcai vezetéken túl egy eggyel magasabb kategóriájú is (közepes), ami kb. egy kisebb falut, vagy egy telepet lát el. Sajnos valahol annak is mennie kell, tehát valamelyik utcának szívnia kellett. Ergo milliónyi ember él ilyen mellett, és még soha senkinek nem jutott eszébe, hogy baja lenne tőle. A házakat ettől a fajta vezetéktől is ugyanolyan távolságban építik. (Ha nem lehetne ugyanolyan távolságban, akkor eleve nem lehetne utcákba behúzni ilyet közepeset, de be vannak húzkodva szerte az országban, világban.) A probléma az vele, hogy 1) csúnya, 2) még jobban korlátozza az utcára ültethető fáid ügyében a lehetőségeket. Továbbá ez esetben a sima villanyvezeték oszlopaira szokták lógatni a telefon, kábeltévé, anyám kínja vezetékeket is, jó lentre lógatva, mert nem fér máshova, szóval lehet csonkolgatni a fáidat alatta, engem legfeljebb ez okból idegesítene. Meg tudod, olyan is van, hogy az embernek karnyújtásra mennek az ablaka előtt a trolivezetékek, ha kikönyököl, azt is túléltük már páran.
2024. febr. 27. 15:41
 14/28 anonim ***** válasza:
50%
A troli az nem váltakozó áram, és, mint feljebb olvasható, a megengedett adag frekvenciafüggő.
2024. febr. 27. 16:05
 15/28 anonim ***** válasza:
50%

Nagyon jó lenne egy fotót kapni arról a nagyfeszültésű vezetékről.

Nem hiszem, hogy az több, mint 3*230V..

Ne spilázzuk túl a dolgot.

Ha meg tudsz cáfolni egy fotóval, azt megköszönném..

2024. febr. 27. 19:17
 16/28 Kólauborkával ***** válasza:
50%

A csupasz hálózat az esetek többségében 10-20kV, szóval nem kell annyira megcáfolni. A legtöbb helyen a csupasz 230/400 az már kötegelt vezetéken fut.

Bár egy fotót tényleg megérne a dolog. A magasságtól is függ, hogy mekkora fesz az, vagy a támszigetelökböl lehet még könnyen megállapítani.

2024. febr. 27. 19:21
 17/28 anonim ***** válasza:
100%
" A legtöbb helyen a csupasz 230/400 az már kötegelt vezetéken fut." -> És azt hogy kötegeled, ha csupasz a vezető? Mert azt mi felénk azt háromfázisú fémes zárlatnak hívják...
2024. febr. 27. 19:23
 18/28 anonim ***** válasza:
50%

"Nem hiszem, hogy az több, mint 3*230V."

Ha három vezeték van az oszlopon, akkor az inkább nem kisfeszültség.

"És azt hogy kötegeled, ha csupasz a vezető?"

Szerintem nincs baj a fogalmazásával, mondjuk ezt így, én értem is, mit akart mondani.

2024. febr. 27. 19:45
 19/28 Kólauborkával ***** válasza:
100%

Na ezt szépen összezagyváltam. Szóval igen, a kisfesz (400/230) fut kötegelten és a köf(10-20kV) szokott még csupasz lenni.

Bár egy pár helyen láttam a kif hálózatot is már csupaszon, de egy kezemen meg tudom számolni hányszor.

2024. febr. 27. 19:51
 20/28 anonim ***** válasza:
60%
19: inkább még... nem "már", mert vidéken sok helyen az van ma is, mert egyszerűbb a rá és a lekötés (meg az áramlopás is).
2024. febr. 27. 19:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!