A nők valóban nagyobb válogatósságra lettek kondicionálva?
Hát nézzük: mondj olyan társadalmat, ahol a legmacsóbb férfiak és a legmenőbb bombázók szaporodnak, a többség csak bámulja őket.
És mondj olyat, ahol mindenki kufircol mindenkivel, nem számít, ki az apa-anya.
És mondj olyat, ahol többé kevésbé párba állnak férfi és nő, és nevelik a leginkább közös utódaikat.
Nos, melyik halmazba hány jelentős civilizáció került?
“ Nem igazán, tekintve hogy azt eleve nem látják...”
Olyan értelemben, hogy bizonyos vonásokat, tulajdonságokat tudat alatt jó génekkel asszociálnak? Például a magasság, izomzat, vagy akár arc? De lehet ez a habitus is, például érzelmileg kiegyensúlyozott, társasági és motivált (jól működő jutalmazó rendszer, nem túlműködő bűntető rendszer, stb)?
"Olyan értelemben, hogy bizonyos vonásokat, tulajdonságokat tudat alatt jó génekkel asszociálnak?"
Hogy ki mit milyen génekkel asszociál, azt meg embere válogatja, szóval ez esetben pláne hibás a kiinduló állításod.
Hát nem tudom, a megértés reményével írhatok-e itt. A probléma a szokásos. Nagyon sokan azt hiszik, erre nem lehet egzakt választ adni, adnak tehát bármilyent. Továbbá mindenkit vonz egy olyan bizonytalan terület, ahol a válasz nem "garantáltan hibás".
Annyit azért érdemes megjegyezni, az ember is élőlény, tehát érvényesek rá az evolúciós szabályok. Az oroszlánnal szemben azonban az ember gondolkodó lény is, ebből pedig sok minden következik. Például még az evolúciós szabályt is felülírhatja néhány jól végiggondolt praktikum. Továbbá az a tény, hogy az élőlények zöméhez képest az ember a szaporodási képességét örömszerzésre is használja. Ezért aztán rendkívül tág tere van a lehetőségeknek.
A "válogatósság" például egy praktikus tulajdonság, nevezetesen az utód életképességének minél nagyobb bizonyossga. Csak megjegyzem, erre manapág itt elég sokan azt a megoldást találják ki, hogy elmennek az országból. Ezt találják a legjobb bizonyosságnak. Mások maradnak az ősi genetikánál, megint mások mindennek fittyet hányva az örömszerzést abszolutizálják.
És ebben a katyvaszban akar valaki igazságot tenni. Én azt mondanám, mondjon valaki olyan esetet, ami még nem fordult elő.
15
“ Biológiai értelemben amúgy sem az jelenti a sikert, hogy egy faj mekkora piramist tud építeni vagy melyik égitestre tud szondát küldeni vagy mennyire összetett jogrendszert alkot.”
Ezt én is így látom. Tehát ha az én génjeim visszavezethetők a 200,000 evvel ezelőtt élő barlanglakóhoz akkor az egy meglehetősen sikeres genetikájú barlanglakó volt. Hiába volt egy másik barlanglakó akinek meg a leszármazottja valamely római előkelő polgár volt akit orvul legyilkoltak az utcán és utód nélkül halt meg. Az én ősöm sikeresebb volt mint az a római polgár, hiszen tovább fennmaradtak a génjei mint annak a személynek aki bár egy hatalmas birodalom tagja volt, nem vitte sokra genetikai továbbörökítés szempontjából.
És igen, a szelekció beidegződések még azokban az időkben alakultak ki amikor a legnagyobb túlélési esélyt valóban a méret és fizikai erő jelentette, továbbá a jó immunrendszer. Ezeket elvileg ösztönszinten jelenleg is ki tudják olvasni a nők a férfi megjelenéséből és emiatt ellenállhatatlan szexuális vágyat fognak érezni irántuk.
Ez nem azt jelenti, hogy sok nő nem fog inkább az eszével választani, és egy olyan partnert preferálni inkább akire a gyermeknevelés hosszú évei során számíthat és nem fogja magára hagyni. Ennek csupán a szexuális vonzalom tekintetében van jelentősége, amely viszont nagyon is fontos szempont párválasztáskor még mindig. Nem csak örömszerzéskor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!