Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A giroszkóp miért áll ellen a...

A giroszkóp miért áll ellen a gravitációnak?

Figyelt kérdés
Elmagyarázná nekem valaki a fizikáját annak, amikor megpörgetünk egy giroszkópot és azt feltesszük valamilyen pontra úgy, hogy a súlypontja kívül esik a felfüggesztési ponton (pl. csak a tengely vége ér rá a felfüggesztésre), tehát nyugalmi állapotban leesne, de a kereket megpörgetve már nem esik le, hanem úgy viselkedik, mintha nem hatna rá a gravitáció. De miért nem hat ilyenkor rá a gravitáció, vagy ha hat, akkor milyen erő ellensúlyozza azt?

2024. febr. 16. 11:36
 1/7 anonim ***** válasza:
90%

A perdületmegmaradás alapján működik és az erő, ami a gravitáció ellenében hat az a Coriolis erő.

bővebben

[link]

2024. febr. 16. 13:42
 2/7 arpi1969 ***** válasza:
szerintem ilyen titokzatos "coriolis erő" meg hókuszpókusz nincs a fizikában, főleg ha a wikipédia írja akkor pláne, hiszen az egy fizetett nemzetközi propaganda gépezet, de térjünk vissza a fizikára. a forgó mozgás fizikája pontosan ugyanaz mint bármely irányu mozgásé, szóval nincs külön fizika a forgó tárgyakra meg az egyenes vonalban mozgó tárgyakra. sőt a görbe pályán mozgó tárgyakra sincs külön fizika, hanem pont ugyanaz van mindenre. a coriolis vagy mi kapja be. attól hogy mondjuk körpályán mozog, és mondjuk pont állandó sebességgel, attól az csak a mozgásnak egy speciális esete, a sebességvektornak egy speciális iránya, de ettől még nem kell misztifikálni meg elhinni a wikipédia okoskodásait. ámmen.
nov. 5. 23:00
 3/7 arpi1969 ***** válasza:
engem a kommunista gimnáziumban a genszterváltás előtt legalábbis így képeztek ki. azóta sokat változott a fizika, szóval lehet hogy mások már a törvények. lehet hogy lettek különleges törvények. mint a különleges jogrend. aztán a parliament megszavazza ahogy kell. beírják a közlönybe aztán onnan kezdve jön a corioli erő és a jelzálog. A közjegyzők és ügyvédek jól profitálnak belőle a többiekről neis beszéljünk végrehalytócskák "magyar"államkincstári apparátus és a nemzeti adatbázisok üzemeltetői. corioli miatt naponta extra milliárdok pörgetik a gazdaságot és a GDP-t !!! amíg jön a csövön az orosz erőforrás másnéven nyersolaj, addig pörög is minden mint a ringispil. még kábé öt percig.
nov. 5. 23:10
 4/7 arpi1969 ***** válasza:
fogorvosnál jártam és gyógyszerek hatása alatt írtam a fenti dolgokat. Szeretném leszögezni hogy ami a wikipédia csodálatos tartalmát illeti az egy közkincs és csupa hiteles információ, nemis lehet más, hiszen szabadon szerkeszthető, ezt mindenki tudja. Ami a kőolajat illeti abból rengeteg van a Föld mélyén és mindenkinek korlátlanul lesz hozzáférése a készletekhez, és főleg az emberi szorgalom és találékonyság az alapja a gazdaságnak, az erőforrás nemis annyira lényeges, sőt talán elis hanyagolható, mert a mesterséges intelligencia helyettesíteni tudja, illetve jönnek az elektromos autók és a sok napelem, szóval kár a feszültséget kelteni, hiszen rend a lelke mindennek
nov. 5. 23:20
 5/7 arpi1969 ***** válasza:
43%
a giroszkóp miért működik? nekem fogalmam sincs most, de remélem rájövök egyszer. mindenesetre az hogy a coriolis erő miatt, abból nem derül ki semmi, tehát nem vitt közelebb a dologhoz, ehhez a zseniális repülőgép-műszerhez, illetve a tengeralattjárókban is használják, szóval nagyon érdekes kütyü
nov. 5. 23:23
 6/7 arpi1969 ***** válasza:
22%
még egy hozzászólást enged a mesterséges intelligencia, aztán majd figyelmeztet hogy a legutóbbi ötöt mind én írtam, és különben se érdekel senkit szóval most többet nem írhatok, jó lenne ha valami mással tölteném az időt,mert látszik hogy készen vagyok mint a házifeladat
nov. 5. 23:26
 7/7 krwkco ***** válasza:
100%

#2-6

Nagyon jó a meglátásod. Valóban nincs külön fizika a körmozgásra.

Csak az a baj, hogy olyan segédeszközök nélkül, mint a perdület megmaradása vagy a Coriolis-"erő", az átlag iskolás nem tudja visszavezetni a giroszkóp problémáját az F=ma-ig. Ezért hivatkoznak az oktatásban olyan törvényekre, amiket a diákok már nem tudnak szemléletesen átlátni, levezetni, csak elhiszik.

nov. 5. 23:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!