Létezett valaha olyan tudós, aki hitt a halál utáni lét bármely formájában? Ha igen, ki volt ő?
8-as: A földi élethet annyi, de annyi véletlen kellett. Továbbá szerintem az, hogy mi élő, mi nem nem magyarázható csupán kémiai folyamatokkal. Kell lennie egy szikrának, egy energiának, amiből az élet ered.
Egy darab kőben is vannak kémiai kötések, de attól még nem élő.
Egy számítógépet lehet hasonlítani az emberi agyhoz, de a számítógép sosem lesz élő, sosem lesz öntudattal, érzésekkel rendelkező.
"8-as: A földi élethet annyi, de annyi véletlen kellett."
Mennyi?
"Továbbá szerintem az, hogy mi élő, mi nem nem magyarázható csupán kémiai folyamatokkal. Kell lennie egy szikrának, egy energiának, amiből az élet ered."
Az lehet, hogy szerinted így van, viszont a tudományos álláspont szerint nem. Nincsen ilyen szikra.
"Egy darab kőben is vannak kémiai kötések, de attól még nem élő."
Elég szalmabáb érvelés, tekintve hogy senki sem állította, hogy attól lenne valami élő, mert vannak benne kémiai kötések.
"Egy számítógépet lehet hasonlítani az emberi agyhoz, de a számítógép sosem lesz élő, sosem lesz öntudattal, érzésekkel rendelkező."
Ezt honnan tudod?
"8-as: A földi élethet annyi, de annyi véletlen kellett."
"Mennyi?"
Nem tudom számszerűsíteni, de nincs olyan, aki tudja.
"Továbbá szerintem az, hogy mi élő, mi nem nem magyarázható csupán kémiai folyamatokkal. Kell lennie egy szikrának, egy energiának, amiből az élet ered."
"Az lehet, hogy szerinted így van, viszont a tudományos álláspont szerint nem. Nincsen ilyen szikra."
Igen, SZERINTEM van valami "szikra", "energia", vagy nevezzük bárhogy, ami megkülönbözteti az élőt az élettelentől. Mi a pontos tudományos álláspont e téren?
"Egy darab kőben is vannak kémiai kötések, de attól még nem élő."
"Elég szalmabáb érvelés, tekintve hogy senki sem állította, hogy attól lenne valami élő, mert vannak benne kémiai kötések."
Nem azt állítom, hogy szerintem attól vagyunk élők, mert kémiai kötések vannak bennünk. Hanem pont azt mondom, hogy van valami megfoghatatlan, a tudomány által még(?) nem lejegyzett, ami élővé teszi az anyagot.
"Egy számítógépet lehet hasonlítani az emberi agyhoz, de a számítógép sosem lesz élő, sosem lesz öntudattal, érzésekkel rendelkező."
"Ezt honnan tudod?"
Nem állítottam, hogy tudom. De aminek öntudata van, és érzésekkel rendelkezik az élő. A tudomány nem tud jelenleg életet létrehozni, és gyanítom, hogy soha nem is fog tudni.
"Nem tudom számszerűsíteni, de nincs olyan, aki tudja."
Valóban. Ez alapján elég bátor dolog kijelenteni hogy olyan nagyon sok kellett hozzá, mert egyáltalán nem biztos.
"Igen, SZERINTEM van valami "szikra", "energia", vagy nevezzük bárhogy, ami megkülönbözteti az élőt az élettelentől. Mi a pontos tudományos álláspont e téren?"
Az, hogy az élőlények nagyon összetett működésű kémiai rendszerek. Semmilyen életerő, "szikra" nincs.
"Hanem pont azt mondom, hogy van valami megfoghatatlan, a tudomány által még(?) nem lejegyzett, ami élővé teszi az anyagot."
Nincs ilyen dolog. Az élő rendszerek működése egyértelműen fizikai, kémiai alapokon nyugszik. (Csak értelemszerűen nagyon bonyolult rendszerről van szó.)
"Nem állítottam, hogy tudom."
Pedig meglehetősen állító volt az a mondat.
" A tudomány nem tud jelenleg életet létrehozni, és gyanítom, hogy soha nem is fog tudni."
Jelenleg valóban nem nagyon tudnak. A jövőben meg nyilván senki nem tudja. De azért elég sok mindenre mondták azt a múltban, hogy nem lehet megvalósítani, aztán mégis sikerült...
Igen, el lehet ezen filozofálni. Igazából továbbra is nyitott kérdés marad, hogy mi van azután.
Egyelőre semmi nincs bizonyítva, bár a tudomány jelenlegi álláspontja alapján nincs semmi utána.
"Igen, el lehet ezen filozofálni. Igazából továbbra is nyitott kérdés marad, hogy mi van azután."
Én egy szót nem írtam arról, a 15. válaszomban, hogy van-e élet (vagy bármi) a halál után. (Ezen valóban el lehet filozofálni.)
Igen, így van, egyetértek. Személy szerint nem tudnám ezt most eldönteni, hogy melyik oldalra hajlok.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!