Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A savanyúkáposztalé miért áll...

A savanyúkáposztalé miért áll el olyan jól rettentő hosszú ideig?

Figyelt kérdés

jan. 23. 22:35
 1/3 anonim ***** válasza:
32%
Mert fertötlenitik (kifözés), telerakják tartósitó szerrel (só), majd a baktériumok számára kedvezötlen helyen és nehezen elérhetően tárolják.
jan. 23. 23:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

A fermentálás egy ősidők óta ismert tartósító eljárás, ellentétben, azzal, amit az egyes írt, pontosan az a lényege, hogy a tejsav baktériumoknak kell megfelelő környezetet biztosítani, és ha az megtörténik, a tejsav baktériumok nem engedik elszaporodni a nem kívánatos baktériumokat.

Az egy másik téma, hogy a nagyüzemi káposzta savanyításban, milyen trükköket, csalásokat alkalmaznak egyesek, de csalás nélkül is több hónapig eltartható a savanyú káposzta, ha a környezet megfelelő a tejsav baktériumok számára.

Egykoron, évente egyszer készítették a savanyú káposztát, késő ősszel.

A hordóban még a következő nyáron is volt savanyú káposzta, amit akkor már folyamatosan kezelni kellett , mert a tetején, a levegővel érintkezve a vajsav baktériumoknak volt kedvezőbb a környezet (magasabb hőmérséklet, oxigén jelenléte), és rendszeresen szedték le a habot, nyomatták a káposztát, hogy ne érintkezzen a felső réteggel (arra volt káposztáskő)

jan. 24. 00:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:

"telerakják tartósitó szerrel (só)"

Amikor a saját termesztésű pritamin paprikámat ledarálom, hogy télire legyen ételízesítőm, na azt rakom tele sóval, és minden 3 kiló paprikához teszek 1 kiló sót. Így a negyede só. Nade ha fermentálok, akkor 1 liter vízbe csak 1 evőkanál sót teszek. Ezt én nem nevezném telerakásnak.

jan. 26. 15:30
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!