Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kristályosítás. Adna valaki...

Kristályosítás. Adna valaki tanácsot?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Kristályosítottam már sót, szép is lett. Volt , amikor fonalra kristályosítottam, és fonal nélkül is (viszont oltókristállyal még nem). Nem úgy, hogy túltelítettem, hanem elpárologtattam az oldószert.

Hogy lesz a sókristályom nem sok kicsi kockából álló, hanem kevesebb nagyobból(vagy esetleg 1 nagyobból). Az a párologtatás gyorsaságától függ? Ha igen, akkor mennyi idő alatt mekkora kristályt lehet csinálni?

Olvastam néhány helyen leírásban, hogy ne nagyon mozgassuk, és tegyük nyugodt helyre. Ez mennyire és miért fontos?

Ha oltókristályt szeretnék belerakni, akkor azt fonalra célszerű rakni. De az számít, hogy milyen? Mert én nem a fonalt szeretném végigkristályosítani, hanem csak 1 kicsit. Amit én próbáltam, ott nem a vízben kezdett kristályosodni, hanem a fonal tetején, ami nem ért bele a vízbe.

Még milyen anyagokkal érdemes próbálkozni?

Ha valaki tud vmi magyar angol nyelvű leírást a kristályosításról (vagy kicsit mélyebb szinten vmit az elméletéről, az is érdekelne). Érdekelnének a tapasztalatok is róla.


2010. okt. 23. 11:29
 1/5 anonim ***** válasza:
Nem értem miért nem túltelített oldatból akarsz nagy kristályt? Abból lesz a lagnagyobb. Nekem van 10cm-es CaCl2x6H2O kristály ami 5 hónap alatt képződött, gyors kristályosodás mindíg kisbb kristályt ad.Persze a CaCl2 kristály csak 29 fok alatt stabilis ezért nyáron nem marad meg ugyanis 29,9 fok az olvadáspontja.
2010. okt. 23. 12:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
2010. okt. 23. 18:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 A kérdező kommentje:

A rézgálicnál szokták ezt ajánlani, mert annak oldhatósága nagyon függ a hőmérséklettől, de a konyhasónak alig (pl itt is látható: [link] )

Amúgy a második által küldött kérdést már olvastam, de az sajna nem konyhasóról szól, így a kérdéseim nagyobb részére nem kapok választ.

Azért köszönöm a válaszokat :)

2010. okt. 23. 18:54
 4/5 anonim ***** válasza:

mozgatni azért nem szabad, mert amikor hűl az oldat túltelített oldat képződhet belőle, ami nagyon instabil. Ekkor mozgás, szennyezés hatására hirtelen válik ki az anyag.

Emellett ha mozgatod, a pohár falán lévő oldatból kiválik a só, és oltókristályként funkcionál.

Általánosságban úgy tudsz jó nagy kristályt csinálni, ha csinálsz egy közel sem telített, de TISZTA oldatot, félreteszed és az idő megoldja;). Szépen lassan a víz elpárolog, és nagy kristályok maradnak vissza.


Egyébként szakmai írásikban nemtudom hogy mennyi általad használhatót találnál, mivel nem az a cél, hogy minél nagyobb kristályokat nyerjünk.

2010. okt. 23. 20:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim válasza:

[link]

szépen le van írva minden

2012. okt. 23. 20:18
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!