Az arany mai formájában a csillagokban keletkezett teljes mértékben?
Tanulmányanyag NŐk számára az új évezred elején folytatott társalgásokhoz:
"Az arany fülbevalók, stb. az ékszerészműhelyben keletkeznek olyan fém előgyártmányokból, melyet az erre specializált metallurgiai nehézipari üzemekben állítanak elő.
Ezeket a munkahelyeket tudós férfiak hozták létre és vezetik. Az erős férfiak meg kemény termelőmunkát tudnak le bennük a bonyolult és szakképesített kezelést igénylő felszerelések segítségével."
Mindehhez a csillagoknak nem sok közük van - a Hollywoodi celebeknek meg pláne...
😎
A világegyetem keletkezését követően, miután az kellőképpen lehűlt ahhoz, hogy az atomok összeállhassanak (nem kell túl hosszú időre gondolni), gyakorlatilag 99%-ban hidrogén és hélium alkotta az Univerzumot - a maradék 1% pedig lítium, berilium, és elvétve talán egy-két szem nehezebb elem. A csillagászatban ezeket fémeknek nevezzük (ne kérdezd miért, a lényeg, hogy minden, ami nehezebb/komplexebb mint a hidrogén és hélium, az fém (metal 🤟)).
A nehezebb elemek két forrásból származnak: a korábban már említett szupernóvarobbanásokból, illetve neutroncsillagok ütközéséből (utóbbi viszonylag új tudományos felfedezés).
Tehát igen: ami aranyat hordasz, sőt, kvázi minden, amiből összeállsz, a tested molekulái, a ruháid, a lakásod... döntő többségükben "csillag-hamu" :)
És nem, vagyis nagyon-nagyon-nagyon-nagyon pici az esélye, hogy a gyűrűdben lévő aranymolekula mondjuk egymilliárd éves (értsd: a Föld keletkezése UTÁN jött ide).
Még 3 Fold-i forrasa lehet "uj" de elenyeszo szamu aranyatomnak:
1. Atomreaktor/atombomba
2. Reszecskegyorsito
3. Termeszetes hasadas
Ez a 3. nagyon ritka de ugy olvastam hogy a termeszetben is ritkan elofordulhat, spontan, vagy pedig ha valamilyen uton-modon az uranatomokat moderator veszi korul.
"Másrészt olyan nőkkel, akik szeretik az ékszereket, lehetne erről beszélni."
Hidd el cimbora, vegyész létemre csak akkor volt sikerem a nőknél arannyal kapcsolatban, amikor vettem nekik. Amikor csak beszéltem róla, az soha nem aratott akkora sikert!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!