Vki el tudná magyarázni mi az a nyirokkeringés és a vérkringés? Mik a különbségek köztük?
Az előzőekhez hozzátenném, hogy a bélcsatornából nyirokereken keresztül szívódnak fel a lipidek, trigliceridek.
A nyirokkeringés a mellvezeték révén kapcsolódik be a vérkeringésbe (elülső üres vénába).
A vérkeringés vért szállít, és a szívizom adja a keringést.
A nyirokkeringésben a nyirok a szállított anyag (?) és nincs központi pumpa.
(Nem tudom hogy perisztaltika viszi-e.)
5-ös az ilyen megközelítés nem annyira egzakt. Bár szerintem nincs a nyirokerekben pulzáció (hiszen nincsenek izomsejtek az érfalakban), a nyirokkeringést is nagyrészt a szív hajtja. Hisz ha nem megfelelő a vérnyomás túl sok, vagy túl kevés folyadék kerül az interstíciumba, a szövetközi térbe, az nyirokkeringési problémákhoz vezet - pl. ödémák.
Illetve, ahogy a mellvezeték csatlakozik a vérkeringésbe, annak is van egyfajta "szívó ereje".
Perisztaltika biztos hogy nincs benne, viszont a nyirokerek körül lévő vázizmok összehúzódása tudja pumpálni a folyadékot. Az egyirányú áramlást billentyűk biztosítják, a vénákhoz hasonlóan. A mellvezeték szájánál nem hinném, hogy jelentős szívóhatás lenne, de ebben nem vagyok biztos.
(Nekem nehezen tűnik elképzelhetőnek, hogy a nagy vénákban alacsonyabb lenne a nyomás, mint a mellvezetékben.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!