Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A fogkrém melyik komponense...

A fogkrém melyik komponense az, amelyik képes megmarni a csaptelep krómozását?

Figyelt kérdés
Új szemüveget kaptam, élesen látok, és meglepődve tapasztalom, hogy a fürdőszobai kézmosós csaptelepeknél apró pici fekete pöttyök vannak a krómozáson. Ami hiány, és gödröcske. Először azt hittem szennyeződés, de nem domborodik, hanem homorodik. A kád csaptelepeinél ezt nem tapasztalom. A WC-kben lévő csaptelepeken sincs. Nálunk lakik a Nagyi, az ő fürdőszobai mosdókagylójánál, meg a családi fürdőszoba mosdókagylójánál van ez a jelenség. Szóval csak ott van, ahol fogat is mosunk. Sehol másutt. Nyilván a fog sikálása közben rámennek mikrocseppek a fogkrémből, amit észre sem veszünk, és nem töröljük le. Ha a tükörre megy véletlenül, azt észreveszem és letisztítom. Mit tartalmazhat a fogrém, ami képes kikezdeni a krómozást? Tisztítva minden csaptelep Frosch málnaecetes-sel van egységesen.

#fogkrém #krómozás #korrózió #csaptelep krómozás #fogkrém okozta korrózió
2023. nov. 20. 10:48
 1/9 anonim ***** válasza:
A fogrém nem igazán mar, de segítheti a selejt-kategóriás esztétikai krómozás korrózióját. Elvileg a benne levő nátrium fluorid már csinálhat ilyet.
2023. nov. 20. 10:57
 2/9 anonim ***** válasza:
49%
Ennek semmi köze a fogmosáshoz meg a fogkrémhet.
2023. nov. 20. 11:24
 3/9 anonim ***** válasza:
46%
Lehetséges, hogy a mosdókagyló csaptelepe rosszabb minőségű, és ezért előbb átkorrodált.
2023. nov. 20. 11:28
 4/9 A kérdező kommentje:

Aha, a nátrium-fluorid. Köszönöm az ötletet. Megpróbálok utána nézni.

[Egyszerre vásárolt, ugyanaz a márka minden csaptelep. Nem silány, nem selejt, nem alja kategória. És a pöttyös is csak felőlem pöttyös, a tükör felől nem pöttyös. És egyedül a fogmosás az, amiben különbözik a pöttyös, a nem pöttyöstől. Ha ebben nem lettem volna biztos, akkor nem a tudományok kategóriába, hanem az otthon-háztartásba teszem a kérdést.]

2023. nov. 20. 13:31
 5/9 anonim ***** válasza:
Hasznos a fogaknak. Megvédi a fogzománcot. Nem fog szuvasodni👍
2023. nov. 20. 14:04
 6/9 A kérdező kommentje:
Kösz, és bocsi #5-ös, félreérthető voltam. Nem az érdekel, hogy a nátrium-fluorid miért van a fogkrémben, hanem az, hogyan reagál el a krómozással.
2023. nov. 21. 09:23
 7/9 anonim ***** válasza:

A csillogó krómozás nagyon vékony réteget képez a vastag galván-nikkel alapon, ezért pl. a híg sósav hidegen is percek alatt foltosra rongálja (ezért árulnak manapság kizárólag sósavas vízkőoldókat a foszforsav helyett).

A nátriun-fluorid egy erősen ionos vegyület, amely nedves közegben igencsak elősegíti a korróziót, hisz a fluor szintén egy erős halogén elem és ionként van jelen az oldatban.

2023. nov. 21. 10:05
 8/9 anonim ***** válasza:

Én szkeptikus vagyok a fogkrémes feltevéssel kapcsolatban.

Biztosra veszem, hogy nem a fogmosás az egyetlen dolog, amit gyakrabban csináltok a mosdónál.

A NaF viszonylag kis mennyiségben van jelen a fogkrémben, és alapvetően nem is túl reaktív.

A NaF kb. annyira reaktív mint a konyhasó.

Én inkább arra gondolnék, hogy valamilyen savas, esetleg citrusos folyadék járt arra.

2023. nov. 21. 21:18
 9/9 A kérdező kommentje:

"Biztosra veszem, hogy nem a fogmosás az egyetlen dolog, amit gyakrabban csináltok a mosdónál."

Nem azt keresem, hogy mit csinálunk gyakrabban, meg ritkábban. Egészen egyértelműre futott a dolog:

Amikor észrevettem a pöttyöket, akkor nekiálltam a perlátorokat is megkarbantartani a házban, hogy a ház minden csaptelepét alaposan szemügyre vehessem. Először én magam is valami tisztítószerre gyanakodtam. Mindenkit megkérdeztem, de senki semmi mást nem használt takarításkor. A perlátorokat aztán letekerve szétszedtem, és egy evőkanál citromsavval egy deciliternyi vízben forrásig mikrózom, utána beleteszem a perlátort, a rögzítő elemet meg a tömítést, és nézem a buborékokat. Aztán otthagyom kihűlni, leöblítem és visszaszerelem. Nade a pöttyök kapcsán később, mikor minden perlátort vízkőtelenítettem, akkor jöttem rá, hogy sem a WC-k, sem a fürdőkádak, sem a szuterén csaptelepei nem pöttyösek, csak a mosdókagylóké olyan. És nem minden irányból. Ezután jött a töprengés, hogy mi az, ami onnan, abból az irányból fröccsenhet rá. De nem mosunk kézzel a kagylóban semmit. És permetszer feloldás sem történik. Szóval csak a fogmosás maradt az a tevékenység, amivel abból az irányból összefröcskölhettük.

A kérdés nem hirtelen felindulásból született, ötleteléssel. Minden más lehetőséget kizártunk.

2023. nov. 24. 10:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!