A fogkrém melyik komponense az, amelyik képes megmarni a csaptelep krómozását?
Aha, a nátrium-fluorid. Köszönöm az ötletet. Megpróbálok utána nézni.
[Egyszerre vásárolt, ugyanaz a márka minden csaptelep. Nem silány, nem selejt, nem alja kategória. És a pöttyös is csak felőlem pöttyös, a tükör felől nem pöttyös. És egyedül a fogmosás az, amiben különbözik a pöttyös, a nem pöttyöstől. Ha ebben nem lettem volna biztos, akkor nem a tudományok kategóriába, hanem az otthon-háztartásba teszem a kérdést.]
A csillogó krómozás nagyon vékony réteget képez a vastag galván-nikkel alapon, ezért pl. a híg sósav hidegen is percek alatt foltosra rongálja (ezért árulnak manapság kizárólag sósavas vízkőoldókat a foszforsav helyett).
A nátriun-fluorid egy erősen ionos vegyület, amely nedves közegben igencsak elősegíti a korróziót, hisz a fluor szintén egy erős halogén elem és ionként van jelen az oldatban.
Én szkeptikus vagyok a fogkrémes feltevéssel kapcsolatban.
Biztosra veszem, hogy nem a fogmosás az egyetlen dolog, amit gyakrabban csináltok a mosdónál.
A NaF viszonylag kis mennyiségben van jelen a fogkrémben, és alapvetően nem is túl reaktív.
A NaF kb. annyira reaktív mint a konyhasó.
Én inkább arra gondolnék, hogy valamilyen savas, esetleg citrusos folyadék járt arra.
"Biztosra veszem, hogy nem a fogmosás az egyetlen dolog, amit gyakrabban csináltok a mosdónál."
Nem azt keresem, hogy mit csinálunk gyakrabban, meg ritkábban. Egészen egyértelműre futott a dolog:
Amikor észrevettem a pöttyöket, akkor nekiálltam a perlátorokat is megkarbantartani a házban, hogy a ház minden csaptelepét alaposan szemügyre vehessem. Először én magam is valami tisztítószerre gyanakodtam. Mindenkit megkérdeztem, de senki semmi mást nem használt takarításkor. A perlátorokat aztán letekerve szétszedtem, és egy evőkanál citromsavval egy deciliternyi vízben forrásig mikrózom, utána beleteszem a perlátort, a rögzítő elemet meg a tömítést, és nézem a buborékokat. Aztán otthagyom kihűlni, leöblítem és visszaszerelem. Nade a pöttyök kapcsán később, mikor minden perlátort vízkőtelenítettem, akkor jöttem rá, hogy sem a WC-k, sem a fürdőkádak, sem a szuterén csaptelepei nem pöttyösek, csak a mosdókagylóké olyan. És nem minden irányból. Ezután jött a töprengés, hogy mi az, ami onnan, abból az irányból fröccsenhet rá. De nem mosunk kézzel a kagylóban semmit. És permetszer feloldás sem történik. Szóval csak a fogmosás maradt az a tevékenység, amivel abból az irányból összefröcskölhettük.
A kérdés nem hirtelen felindulásból született, ötleteléssel. Minden más lehetőséget kizártunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!