Melyik lövés az erősebb?
Van egy íj, amivel 2x ugyanazt a nyilat, pontosan ugyanolyan erővel lőjük ki, teljesen vízszintesen.
Melyik céltáblába fog erősebben becsapódni?
A: amelyik 3 méterre van a kilövés helyszínétől
B: amelyik 30 méterre van a kilövés helyszínétől
Én megmondom őszintén, józan paraszti ésszel valamiért a 30 méterre tippelnék. Mert így előttem van, hogy van ideje felgyorsulni a nyílnak.
De ha meg logikusan gondolkodok akkor meg a 3 méterre lévő kapná a nagyobb ütést a nyíltól. Mivel hogy csak 3 méteren lassul az íj a kilövés után nem pedig 30.
Melyik a helyes válasz?
(Nem házifeladat, csak kb. kiskorom óta agyalok ezen, de kipróbálni nem igazán van alkalmam :D)
Nyilván a közelebbi céltábla kapja a nagyobbat.
Persze lehet olyan eset is, hogy nincs vagy aránylag nagyon csekély a közegellenállás, de a gravitációs erő rágyorsít a 30 méteren. Az utóbbi esetben erősebben csapódhat be a nyíl, ha a síkja a nyíl sebességének a módosult irányára van ráfordítva.
Többféle eset lehetséges attól függően, hogy milyen erők - és azok milyen térbeli konfigurációban - hatnak a nyílra a kilövés után.
> Mert így előttem van, hogy van ideje felgyorsulni a nyílnak.
Mitől gyorsulna az nyíl? Maximum akkor gyorsulna a nyíl a kilövés – az íjtó, idegtől való elválása – után, ha lenne benne egy miniatűr rakéta.
Mivel vízszintesen lősz, ezért valószínűleg számít a gravitáció.
30 méter esés azért eléggé tud gyorsítani.
De valóban nem elég határozott a feladat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!