Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hajszárító mennyi áramot...

Arpi1969 kérdése:

Hajszárító mennyi áramot fogyaszt (forintban), ha éjjelente azzal melegítem magamat a Paplanom alatt 30 másodpercig?

Figyelt kérdés

2023. okt. 27. 17:39
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:
70%

Sajnalom, de kb 50 evvel el vagy maradva.

Az altalad linkelt agymelegito moshato, olvasd el a leirasat. Valamint "transzformatoros", hogy a te szavaiddal eljek. Gondolkozz el azon is, hogy a telefonod "transzformatoros"-e vagy sem :)

Csak szolok, hogy 230 voltos futoszalak csak a hosugarzokban voltak/vannak, az agymelegitokben soha, de soha nem volt 230 voltos futoszal.

Raadasul, manapsag mar moshatok is (pl az altalad linkelt leirasaban is szerepel), es az ujabb modellekben mar van tulmelegedes elleni, es mukodes kozben vizesedes elleni vedelem is - pl veletlenul kiontesz egy pohar vizet, vagy szanaszejjel izzadod magad, akkor sem tortenik semmi (az altalad linkeltben nincs ilyen vedelem, de meg is erdemli, aki hajlando ezt megvenni).

Az agymelegito takaro egyetlen esetben nem hasznalhato, es ezt nagyon komolyan kell venni, ha van valamilyen haziallatod, ami kepes megragni, vagy kormevel kikaparni a takarot. A legtunderibb kutya vagy cica korme is beleakadhat es kitepheti a "vedelmet". Meg egy papagaj is lehet ebbol a szempontbol veszelyes a takaro hasznalatakor (vagy, ha van egy 3 eves kisgyereked, aki mondjuk olloval esik neki). Tehat KELL egy felelossegteljes ember a hasznalathoz, mint minden elektromos eszkozhoz.

Ne haragudj, de ekkora tudasbeli hianyossagra meg valaszolni is keptelen vagyok. Illetve tudnek, de nem akarom elkezdeni a tanitast az ovodaskori ismeretektol.

2023. okt. 29. 04:58
 22/37 anonim ***** válasza:
26%

#21 (04:58) több sületlenség közt írta:

"Csak szolok, hogy 230 voltos futoszalak csak a hosugarzokban voltak/vannak, az agymelegitokben soha, de soha nem volt 230 voltos futoszal."

Válasz:

Ha nem szóltál volna, akkor bölcs maradtál volna!

1. Tanuld meg értelmezni a használati utasításban leírtakat. A kérdéses ágymelegítőknek KIZÁRÓLAG A HUZATÁT szabad kimosni! (Ha berakod a mosógépbe az elektromos részt, akkor annak gyorsan vége lesz.)

2. Mint a szociban vásárolt, mint a mostani kereskedelemben kapható olcsóbb ágymelegítők direktben 230 voltos flexibilis fűtőtestekkel készülnek. Nem tartalmaznak semmilyen hálózati leválasztást, csak a historikus példányok soros/párhuzamos átcsoportosító kapcsolóval szabályozták a teljesítményt, míg a mostaniak triakos szabályzót használnak (rosszabb esetben fázishasítós, jobb esetben nullátmenetes hullámcsoport kapcsolós áramkörtechnikai megoldásban).

3. Az elmúlt 30 évben még nem láttam olyan mobiltelefont, mely közvetlenül a hálózatból lett volna töltve biztonsági leválasztást és feszültségszintet váltó transzformátor használata nélkül.

3. A 20-as nem én vagyok, de veled ellentétben én megértettem, hogy mire utalt.

4. Nem vagyok "50 évvel" elmaradva. Több félvezetőtechnikát használó szabályzást építettem már különböző fűtőberendezésekhez, melyek leváltották a használhatatlan gyári megoldásokat.

2023. okt. 29. 05:33
 23/37 anonim ***** válasza:
0%

„ Az elmúlt 30 évben még nem láttam olyan mobiltelefont, mely közvetlenül a hálózatból lett volna töltve biztonsági leválasztást és “

A félreértés oka szerintem a sperrwandler( bocsi, a magyar neve nincs meg nekem), ami ugye a kapcsolóüzemû táp/töltô. Ebben is közelezõ a galvanikus leválasztás, thát van benne egy pici több 10 kHz-en mûködõ ferritmagos „trafó“.

Sokan meg a klasszikus 50 Hz-es hálózati transzformátorra gondolnak.

2023. okt. 29. 07:22
 24/37 anonim ***** válasza:
27%

"#20 Ne haragudj, de ekkora tudasbeli hianyossagra meg valaszolni is keptelen vagyok. Illetve tudnek, de nem akarom elkezdeni a tanitast az ovodaskori ismeretektol."

Nyugodtan kezdheted a választ villamos szakemberi szinten. :D Az egyik, amire utaltam, az az, hogy egy telefon akkumulátorban mennyi energia van. Gyere, ülj ide, elmagyarázom. Egy telefon akku az nagyjából 10 Wh energiát tárol. Egy 60 wattos ágymelegítőt ez teljes teljesítményen 10 percig tudna működtetni, félteljesítményen meg 20 percig. Érted?

2023. okt. 29. 07:26
 25/37 anonim ***** válasza:

#23 (7:22) - a kontextust figyelembe véve teljesen mindegy, hogy milyen transzformátorról beszélünk. A régebbi high-tech ipari remekműhöz, a 3310-es Nokiákhoz még klasszikus 50 Hz-es pléhlemez-trafós dugasztápot adtak!

Meg aztán jön valami tudákos, és elkezdi elemezgetni, hogy a kis elektronikus tápegységekben légréses energiatároló-tekercs van, nem pedig áteresztő-típusú transzformátor, mint a nagyobb PC tápokban. Meg itt elkezdhetnénk filozofálni a poliharmonikus feszültségfutás meg aszimmetrikus mágnesezés problémaköréről - de a lényeg, hogy mindegyik cucc galvanikusan leválasztó, és szerkezetileg alacsonyfrekvenciás transzformátornak számít!

P.S.

A "sperrwandler" német kifejezés az angol "flyback konverter" és a magyar "visszafutóüzemű átalakító" kapcsolástechnikára, mely a fentebb említett energiaakkumuláló transzformálást használja. A kb. 50 watt alatti tápegységeket szintre kivétel nélkül ezzel a kapcsolással készítik.

2023. okt. 29. 10:06
 26/37 anonim ***** válasza:
100%
25 köszi, az utóirat nekem hasznos volt.
2023. okt. 29. 18:37
 27/37 Szervizmérnök úr ***** válasza:
50%

21. "Csak szolok, hogy 230 voltos futoszalak csak a hosugarzokban voltak/vannak, az agymelegitokben soha, de soha nem volt 230 voltos futoszal."

Mert 220 volt volt. Manapság meg 230 volt van, de nem mindegyikben. Itt látszik például, hogy vékonyabb, gyengébb a kimenő vezeték szigetelése:

[link]

Itt pedig az arányok érzékelhetők, a nő kezéhez képest. Ekkora méretben reális egy 60 W-os kapcsolóüzemű táp:

[link]

Itt még gyengébb a kimenő szigetelés:

[link]

Itt viszont 230 V-ra szigetelt kábel, be és kimenet, ez valószínűleg közvetlen hálózati fűtésű:

[link]

2023. nov. 15. 08:05
 28/37 anonim ***** válasza:
100%
Nekünk is volt, NDK-s, fokozatkapcsolós, mint feljebb is írták. Egyszer ki is mértük az újdonság kis műszerrel, amit jó apám éppen vett (UMAVO). Nem kérdés, hogy 1967-ben, 68-ban nem volt egy szem fejlett elektronika sem benne.
2023. nov. 15. 08:34
 29/37 anonim ***** válasza:
63%

Szervizmérnök úr - fogj egy csavarhúzót, és nézd meg az általad linkelt cuccokban a triakos szabályozókat!

Ha csak egy kicsi technikai érzékkel bírnál, akkor magadtól is ráébredtél volna, hogy ezek az ágymelegítők olyan olcsók, hogy képtelenség high-tech miniatürizált leválasztó tápegységgel gyártani őket.

2023. nov. 15. 09:33
 30/37 Szervizmérnök úr ***** válasza:
50%

29.

Szakmai önérzet sértegetését befejezheted, főleg ilyen értetlen buta felfogással.

Linkeltek között utolsó a triac-szabályzós elvileg, de ki mondta, hogy nem?

Felette lévőknél a vezeték szigeteléséből, vastagságából lehet következtetni valamire, csak ehhez már ész is kellene.

2023. nov. 15. 09:55
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!