Mi az oka a "csendes" villamoknak? Amik foldet is ernek, nincs vagy minimalis meg kozelebbrol is, de nagyon ritkak?
Nem tudom a választ, csak sejtegetem.
Volt egy teszt, hogy úgy 100 gyertyát – vagy lehet, hogy többet – meggyújtottak egy sötét helyiségben és középen elfelezték és az egyik felét elfújták, de nem fele annyira volt világos, hanem – érzéseim szerint – olyan 70%-osan.
Szerintem a villámoknál is ugyanígy van: Ha nem hallani, akkor nem valami misztikus dolog történik, hanem csupán sokkal vékonyabb a villám, ebből kifolyólag pedig halkabb lesz. Ezenkívül a szél iránya és sebessége is közre működik, no meg a távolság, amit 1-es írt. Ugye amikor villámlik, akkor az esetek többségében jelentős légmozgás van. Korántsem elhanyagolható tényező a szél sebessége és iránya. A távolság sem...
(((Ez a kérdés egy kicsi hasonlít ahhoz a kérdéshez, hogy vajon ott is hallható-e a villám, ahol nincs egy ember sem.)))
Ez fizikailag egyebkent elkepzelheto, hogy hangja nincs (normalis termeszeti korulmenyek kozott), hogy nincs hangja?
Mert pl. ha olyan kozel van a troposferabol (ami ha jol tudom a legalacsonyabb szint a szferaknal ebbol a szempontbol) es a foldbe csap, mondjuk a Mount Everestbe, akkor a kulonbseg a villam es a fold kozott szinte minimalis, akar 1km-errol sem hallanad meg max egy darazsnak a zummogeset, ha talan meg azt sem. De ha nagy a kulonbseg a tavolsagban nyilvan nagyobb energia kell, hogy a talajon levo reszecskek osszegyuljenek es felfele (mert a villam aramlasa a foldrol megy igazabol csak a kisules latszodik fentrol le) iranyuljanak, nyilvan tobb reszecske gyulik ossze, nagyobb hanggal.
Igaz "fun fact" de volt ra ilyen alkalom, hogy volt villam, de hang nem kovette.
"Lightning does not always create thunder. In April 1885, five lightning bolts struck the Washington Monument during a thunderstorm, yet no thunder was heard."
Author: Science Reference Section, Library of Congress
.gov oldal amit kb. csak USA hasznal(hat) es azon belul is kormanyzati jellegu. Szerintem azert volt lektoralva minimum es ellenorizve. Vannak hivatkozasok, stb.
Amugy en is lattam ilyet. Kajaltam es kb 200m-re a Dunaba csapott. Keszultem befogni a fulem mert 200m az villam szempontjabol nem kicsi hang lesz. Se en se nagyanyam nem hallott semmit. En neztem nagy szemekkel kb. szemgolyom odaig ert a dunaig, hogy mi van. Mert nem dugtam be a fulem csak keszultem. De a tobbi villamot hallottam mint a budos francot.
Es ja, ez eletemben, evtizedek alatt egyszer fordult elo amit lattam es nem hallottam. Lehet egy marha ritka esemenynek voltam tanuja.
2-es vagyok.
Nem értek hozzá, nem ismerem a villámok miértjét, hogyanját, tehát a természetét, de szerintem fizikailag nem lehetséges, mivelhogy fizikai törvények által történnek, amik történnek. [Hétköznapiasan fogalmazva*:] A "ha van villám, akkor van hang" logika / tény alapján kizártnak tartom, hogy létezhetne villám hang nélkül.
Nem akarom meghazudtolni az emlékezetes tapasztalásodat és nem akarlak bolondnak tekinteni. Értem, hogy megtapasztaltad, és rendben, legyen úgy, ahogy írod. És, ha többen mások is megtapasztalták, akkor is, rendben van, elfogadom. Deeee: szerintem csak igen jelentősen gyengébb villám volt. Az energia csökkenéssel nem arányos a fény erejének a csökkenése – mint azt a gyertya teszttel próbáltam szemléltetni.
*Lehet, hogy valaki tudományosan megfogalmazza. Esetleg 4-es már meg is tette? Erősítsék meg a többiek, én nem tudom...
Amikor villámot látsz, az egy kisülés.
Ahhoz hogy a szigetelőként viselkedő levegőn áthúzzon az elektromosság kell távolságtól függően 100millió-1milliárd volt feszültség a villámok esetében, elektromos öngyújtó esetében a kis távolság miatt elegendő jóval kesevebb kb. 10-20 ezer volt.
Ekkora feszültség mindenképpen a nap felszínének naggyából 6-szorosára emeli a kisülés mentén.
Ez 30000 kelvin ami akkora hőtágulást okoz ami gyorsabb a hangnál, tehát elkerülhetetlenül hangrobbanáshoz vezet, ennek következtében elképesztően nagyot durran és a néma villám csupán illúzió, mindenképp érzéki csalódás.
Ha a villanás és halk hangja között leszámolod a másodperceket azt is megtudod milyen messze csapott be, 3 másodperc kb. 1 kilóméter
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!