Kvantum összefonódás csak egyszerre létrejött két részecske között lehet?
"nem működnének a kvantumszámítógépek"
Á, nekem a megértést korábbról kell kezdenem. Én már azt sem értem, hogy honnan tudjuk, hogy kvantumkorrelált párokról (vagy részecskékről) van szó. Amikor is ugye nem mérhetek, mert a mérés megszüntetné az összefonódást. De akkor honnan tudom, hogy kvantumkorrelált részecskékről van szó. Ráolvasással?
4
Összefonódásnál, ha az egyikre rámérsz, akkor biztosan tudni fogod, hogy mi lesz a másik, ezt tudod azzal ellenőrizni, ha arra is rámérsz
6
Ha nagyon sokszor megismétled, és egyszer sem kapsz nem várt eredményt, az jó empirikus bizonyíték. Meg ott van mögötte a matek is
Nem. Elvileg minden kölcsönhatás révén kerül át információ egyik részecskéről egy másikra. Tipikkus példa erre a dekoherencia, ahol egy kezdetben elszigetelt mikroszkopikus kvantumrendszer állapota fonódik össze a makroszkopikus környezetével, és válik ezáltal a teljes rendszer részévé. Ez maga a mérési folyamat, amelynek során a mért rendszer (pl. Schrödinger macskája) és a mérőrendszer (aki kinyitja a dobozt, illetve az egész külvilág) egymással összefonódva a továbbiakban egy nagyobb rendszer részeit alkotják, így a mérőrendszer már nem egy a mért rendszertől független külső rendszer lesz, hanem a nagy közös rendszer belső alrendszerévé válik, és részleges információt hordoz magáról a mért rendszerről is.
Az, hogy a hogy választódik ki a koherens szuperpozícióban lévő mért rendszer kvantumállapotából az egyik állapot (és miért nem egy másik), és terjed szét kvázi a nagy közös rendszerre, az még rejtély, de a lényeg ez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!