Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért csöpög a linkelt típusú...

Miért csöpög a linkelt típusú gázperzselőből (disznóperzselőből) folyadék a (legvégén levő) fejből egy jó ideig való használat után? (részletezem)

Figyelt kérdés

Már többször volt használva gond nélkül, majd használat közben a láng visszahúzódik, mintha valami festék meggyulladt volna fejben? (nem tudom, van-e festve belülről a fej), és csöpög ki belőle valami forró folyékony, és vékonyan kis füstcsíkot ereget a fej, és még egy furcsaság: eközben a fej mögötti hosszú fúvókacső egyre hidegebb lesz, végül egy fehéres deres réteg is keletkezik rajta. Ha elzárom a gázt, a fejben ott ég tovább apró lánggal az a valami, gondolom az, ami már eddig is meggyulladt, és ez már részben sem a gáz. Lassan elalszik.

Ha ezután megpróbálom újra beüzemelni, akkor az áramló gáz folyadékpermetet szór a fejből egy ideig, és megismétlődik az előző, vagy ez a jeleség elmúlik, és visszaáll a rendes működés.

Már 1x-2x lejátszódott ez a leírt jelenség.

Miért lehet mindez?

Mit lehet tenni, hogy ne következzen be?

[link]

2023. okt. 16. 16:42
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
28%
Gondolom, PB-gázpalackról próbálod üzemeltetni. Valószínűleg vizes a gáz, vagy más minőségi probléma van vele.
2023. okt. 16. 17:35
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Azért, mert a folyékony propán-bután nem a palackban, hanem a csőbe jutva forr el - így nem szabad használni a kérdéses eszközt!

A gázpalackot csak megfelelő pozícióban (legfelül a kieresztő nyílás) szabad használni, és néhány percnél hosszabb nagy teljesítményen való használat esetén forró vizes edényben kell melegíteni, másképpen túlzottan leesik a gáznyomás.

2023. okt. 16. 17:40
 3/11 A kérdező kommentje:

2: A gázpalack rendesen, a talpán állt, vagyis felül volt a kieresztőnyílás. Az gond, ha a fej ennél (a palack kieresztőnyílásánál) lejjebb van?

Hogy hogyan és mit kéne melegíteni, ezt nem értem.

A gázperzselő nem sok perces használatra van kitalálva? Néhány perc nagyon kevésnek tűnik, de nem tudom, mi a nagy teljesítmény. Inkább kisebb lángon használtam, enyhén hallatszódott a hangja, nagyobbon nem használtam, amikor tűzokádó sárkányként akár 40cm-es lángot jobban hallatszódó hanggal is tudna.

2023. okt. 16. 21:45
 4/11 anonim ***** válasza:
93%
A cseppfolyós gáz alacsony hőmérsékletnél ködöt képez a palackban, és ez kicsapódik a vezetékben. A linkelt pörzsölő marha nagy fogyasztó, mely a legkisebb teljesítményénél is meghaladja egy konyhai tűzhely igényeit. Ha a palackban már kevés a gáz, akkor az gyorsan túlhűl, és megvan a galiba. Ezért kell egy nagy lavórnyi meleg víz a palack köré!
2023. okt. 16. 22:06
 5/11 anonim ***** válasza:
90%

Nyáron, melegben tapasztaltál már ilyet?

Meg a lavórt nem lehet kiváltani azzal, hogy kívülről lánggal melegíted, mert akkor könnyen azt mondja, hogy bumm...

22:06-nek van igaza.

Acetonnal, vagy valami alkoholos lemosóval biztos tapasztaltad, hogy ahogy párolog a folyadék, egy csomó hőt von el, és jócskán le is tud hülni. Hidegen lassabb a párolgás. A pb palackban cseppfolyós gáz van, használat közben annyira le tud hülni, hogy alig párolog.

2023. okt. 17. 07:36
 6/11 anonim ***** válasza:
20%

A leírt jelenség, amely során a gázperzselőből (disznóperzselőből) folyadék csöpög és lángproblémák lépnek fel, több potenciális okra vezethető vissza. Néhány lehetséges ok és javasolt intézkedések:

Túl sok gázáram: Egyes gázperzselők beállíthatók a gázáram mennyiségének szabályozására. Ha a gázáram be van állítva túl magasra, akkor a fejben lévő gáz túlnyomás alá kerülhet, és kifröccsenhet a fejből. Javasolt ellenőrizni és beállítani a megfelelő gázáramot a készülék használati utasításával összhangban.

Szennyeződés vagy elzáródás: A gázperzselő feje vagy fúvókái szennyeződhetnek, ami hátráltathatja a gáz áramlását és a lángot. Érdemes rendszeresen ellenőrizni és megtisztítani a fúvókákat, valamint ellenőrizni a szűrőket és csöveket a gázrendszerben.

Sérült vagy elöregedett alkatrészek: A gázperzselő belső alkatrészei sérülhetnek vagy elhasználódhatnak idővel. Az elöregedett vagy sérült alkatrészek csöpögést vagy lángproblémákat okozhatnak. Ebben az esetben a cseréjüket kell fontolóra venni.

Gáz minősége: Az alkalmazott gáz minősége és tisztasága is befolyásolhatja a gázperzselő működését. A nem megfelelő vagy szennyezett gázpropanál vagy butánál problémák adódhatnak.

Fej festése vagy bevonata: Amennyiben a gázperzselő feje festékréteggel vagy bevonattal van ellátva, és ez a bevonat meggyulladt, az problémát okozhat. Ebben az esetben a bevonatot eltávolíthatja, vagy visszaállhat a rendes működésre, ha a probléma megoldódik.

Mivel a gázperzselők potenciálisan veszélyesek lehetnek, és a probléma forrása többféle lehet, javasolt szakember segítségét kérni a diagnózis és a hibajavítás során. Ha bizonytalan vagy a hibakeresés vagy a probléma megoldása tekintetében, vegye fel a kapcsolatot egy szakemberrel vagy a készülék gyártójával a probléma kijavítása érdekében. Az öngyógyítás során mindig ügyeljen a biztonságára és a helyes eljárások betartására.

2023. okt. 17. 08:29
 7/11 A kérdező kommentje:

2; 4: Logikus, amikkel magyarázod, és a lavór meleg víz is. Ahol használom, ott nincs se lavór (ez pótolható), se meleg víz - ez egyelőre nehezen volna pótolható, és gondolom, még cserélgetni is kellene időnként.

5: Nyáron, nagy melegben is (27 °C felett volt biztos, talán megvolt 30°C is) tapasztaltam ilyet, ez a meleg nem ér fel a lavóros melegítéssel?

Igen, értem, hogy a párolgás hőelvonással jár, szemléletes az acetonos példád.

Egyébként használtam melegben is sok óráig gond nélkül, és hidegben is sok órán keresztül gond nélkül, bár így visszagondolva többször előfordult az is, hogy a kicsi láng még kisebb lett, és ha tekertem a szabályozón, hogy több gáz jöjjön, akkor vagy visszaállt a szokásos láng, vagy maradt kisebb, de akkor ezzel folytattam (lassabban).

2023. okt. 17. 11:02
 8/11 A kérdező kommentje:

6: Nem adtak hozzá semmilyen használati utasítást.

Ez állítható gázáramú, szerintem ez jól látszik a linkelt oldalon.

Egyévnél nem régebben vettem a gázperzselőt.

Az jó kérdés, hogy honnan tudom, hogy a PB-palack, meg a gáz rendben van-e, minden egyes palackhoz mégsem hívhatok szakembert...

2023. okt. 17. 11:07
 9/11 anonim ***** válasza:

A PB gázt el kell párologtatni. Erre a bevált paraszti munkamódszer a lavór meleg víz.

Ha ez nem világos, akkor szerelj manométert (2,5 MPa-osat) a gázpalack kieresztő csapja után, mert itt már van másik szabályozó csap - nem úgy, mint régen, amikor a palack csapjával szabályoztak. A manométer majd megmutatja, hogy a fentebbi válaszok miről szóltak!

A palackok töltését üzemmérnökök gárdájával karbantartott automatika felügyeli a töltőüzemben. Hatalmas pénzekről és biztonsági kérdésekről van itt szó, úgyhogy szigorúan betartják a szabványokat. A problémák mindig a laikus felhasználók barmolásai miatt keletkeznek!

2023. okt. 17. 12:01
 10/11 anonim ***** válasza:

"Egyébként használtam melegben is sok óráig gond nélkül, és hidegben is sok órán keresztül gond nélkül..."

Lehet az is, hogy függ a palack töltöttségétől is. Ha tele van, akkor sokkal nagyobb lehet a hőkapacitása, lassabban hül le.

2023. okt. 17. 15:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!