Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Megállhat az idő? Ha igen, az...

Megállhat az idő? Ha igen, az milyen hatással lehet az élővilágra?

Figyelt kérdés
2023. okt. 8. 10:36
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Nem pontosan válasz a kérdésedre, de anno olvastam egy kutatást az idővel kapcsolatban ami azóta is hihetetlen számomra (lehet csak én vagyok ilyen furcs ahogy ilyeneken gondolkozok).

Az idő minden élőlény számára máshogy telik. Tehát pl emberenként is eltérhet az időérzékelés, de főleg fajokra gondoltak a kutatásban. Példának a legyet hozták fel. A légy sokkal gyorsabban tapasztalja az időt, éppen ezért ha próbálod lecsapni a levegőben, könnyen ki tud előle térni, mert ők nagyjából úgy látják a mi mozgásunkat mint mi egy csiga vagy teknős mozgását. Ha leszáll a légy és szépen lassan közelíted felé a kezedet, nem száll el egy darabig, és elég közel enged magához, mert számukra az olyan lassú mozgásnak felel meg mint nekünk mondjuk egy növény növekedése. Egyszerűen nem fogjuk fel amikor a növény "mozog" vagyis nő, csak azt vesszük észre hogy megnőtt. A légy ugyan így van ezzel, nem veszi észre hogy közelíted a kezedet, csak azt veszi észre hogy már közel van és el kell szállnia. Tehát elméleti síkon lehetséges hogy van olyan élőlény a világon ami számára olyan lassan telik az idő, hogy már-már áll. Az időérzékelés amúgy kapcsolatba hozható az élettartammal is, de pontosan nem emlékszem már a kutatás részleteire, és angolul is volt, úgyhogy magyarul nagyon nehéz megfogalmazni. De mindig amikor kutyát sétáltatok, arra gondolok hogy a kutyám számára úgy tűnök mintha lassított felvételben mozognék, mert a kutyák időérzékelése is pl. gyorsabb mint az embereké.

2023. okt. 11. 17:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!