Azt tudom, hogy a gyök 2 irracionális, és a pi is. De ha van egy képlet, amiben mindekttő szerepel, akkor az lehet-e racionális? Pl. a kettő aránya is biztos irracionális, de ennek a bizonyítását megtalálom valahol?
#10: Ez azért elég primitív példa volt. :D
Maradjunk abban, hogy mindkettő egyszer szerepel, tehát nem osztjuk, vagy kivonjuk egymásból ugyanazt.
Így is van egyszerű példa: √2 * sin(pi/4)
Aki a #8ast lepontozta, az miert is?
Persze primitív példa, de egy példa, ami a kérdező kérdésére válaszol. Nem az a fontos matekban hogy egy példa milyen bonyolult, hanem hogy megfeleljen a kérdésnek.
"Aki a #8ast lepontozta, az miert is?"
Nem én pontoztam le (ritkán szoktam), de nem felel a kérdező kérdésére. A képletben gyök(2)-nek ÉS pi-nek is szerepelnie kell. 8-as bármelyik képletébe tesszük be ezt a két számot, az eredmény nem lesz racionális.
Viszont 10-es megoldása tényleg ötletes és egy kis korrékcióval valóban jó: pl. (√2 * sin(pi/4))^2
Bár a két szám nem egymással kölcsönhatva ad racionális eredményt, hanem egy-egy külön függvény teszi őket racionálissá. De ezt a lehetőséget a kérdező nem zárta ki.
Kedves 1-es. A kérdésem lényege az lett volna, hogy vannak-e olyan tételek, van-e olyan bizonyítás, ami ilyesmivel foglalkozik. Egyszerű példákat én is tudok, ismerem az alapműveleteket, sőt annál sokkal többet.
Az érdekelt volna, hogy milyen módszerrel dolgozik egy ilyen bizonyítás, vagy hogy van-e olyan általános tétel, ami hasonló esetekben alkalmazható. Például van-e olyan tétel, ami azt mondja, hogy egy nem transzcendens irracionális és transzcendens irracionális összege, szorazata, stb. például irracionális vagy akár transzcendens, stb.
Kedves 3-as, azt írod, hogy
π + (√2) = irracionális + irracionális
Az eredmény (π + (√2)) továbbra is irracionális marad, mivel a pi és a négyzetgyök 2 is irracionális számok.
Na ez az, ami szerintem egyáltalán nem triviális. Ilyesmi tételeket keresek, amik ezt biztosítják.
No #19 bizonyítása triviális.
Tegyük fel, hogy (π + (√2)) racionális, tehát p/q alakú, ahol p és q egész.
Írjuk ezt fel és szorozzuk meg az egyenletet q-val, ekkor q*(π + (√2)) = p, azaz (π + (√2)) egész, ami nyilvánvalóan nem igaz.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!