Olyan van, hogy valaki jó matekból de rosszul számol fejben?
Egy kognitív tesztet csináltam online, ahol több típusú feladat volt és az egyik az, hogy adjak össze három számhármast külön-külön és melyik a legnagyobb. Mindezt fejben, 15 másodperc alatt. Pl:
0.72+1/5-5/6 vagy 0.21-1/3+0.79 vagy 7/8-4/3+0.19
77+99-21 vagy 59-88+15 vagy -22+71+88
Ezek közül a legnagyobbat vagy épp a legkisebbet kell megtalálni fejben számolva. Nagyon nehezemre esik fejben számolni általánosságban is, nemhogy így.
Ami viszont vicces, hogy kitűnő voltam matekból mindig, mert nagyon logikusan, racionálisan gondolkodom és pillanatok alatt megértem/átlátom az összefüggéseket.
Nincs ok-okozati összefüggés. Aki jó matekból, az a számítás folyamatát látja át, nem a konkrét számítást vezeti le fejben. Persze van az a szint, ami „elvárható” egy jó matekostól, például hogy egy kétjegyű és egy egyjegyű számot össze tudjon fejben szorozni.
Fordítva is nézhető a dolog, vagyis lehet valaki jó fejszámoló, de matekból harmatgyenge; a fejszámolás egy begyakorolható tevékenység, nyilván minél többet gyakorolja valaki, annál jobb lesz belőle.
Egyébként az ilyen „melyik a nagyobb” jellegű feladatoknál jellemzően nem az a feladat, hogy számítsd ki a pontos értékeket, és aszerint dönts (nyilván úgy is megoldható a feladat), hanem egy jó trükköt alkalmazva határozzuk meg.
Egy egyszerű példa; a 127*128, vagy a 129*130 a nagyobb? Anélkül, hogy konkrétan kiszámolnánk, ránézésre látható, hogy a második lesz a nagyobb, mert ott nagyobb számokat szorzunk össze.
Nekem meg a szorzás nem megy fejben.
Mindíg is kínlódtam vele...
Nagyon igaz ! Rám is teljesen illik.
Úgy csinálnám mint hetes. Esélyem se lenne összeadni, meg nem is akarnám.
Ott spórolok a tényleges számolással ahol csak tudok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!