A króm elektronszerkezete miért [Ar] 3d5 4s1 és miért nem [Ar] 4s2 3d4? Köszönöm.
+ amit az előbb írtam valószínűleg nem fedi a teljes valóságot. Ha rákeres az ember erre a kérdésre, a legtöbb oldal azt a választ írja amit leírtam.
Viszont ez felveti a kérdést hogy a vanádium miért nem viselkedik hasonlóan.
Amennyire én értelmezni tudom, további stabilizáló faktor a króm esetében hogy egy d4 héj hasonlóan energetikailag kedvező mint egy teljesen teli d8 héj. Ami ugye a pseudo nemes gáz konfiguráció. És valószínűleg ez a stabilizáló hatás játszik nagyobb szerepet, nem az hogy az egy elektronos orbitálok stabilabbak. Meg valószínűleg a spinekkel is van valami.
De valószínűleg nemsokára megjelenik sadam87 és pontosítja a dolgokat.
Köszönöm a bizalmat, de én sem tudok ennél többet erről a témáról. Az angol wikipedián még annyit említenek meg, hogy az is segíthet (az általad említettek mellett), hogy a 3d pálya kompaktabb, mint a 4s, így az elektronok taszító hatása jobban érvényesül.
Egyébként úgy látom, hogy a krómmal egy csoportban levő wolframnál például már az s pálya telítődik. Na erről már végképp fogalmam sincs, miért, csak tippelni tudok, hogy ez az f pályák hatásával függ össze valahogy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!