Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A króm elektronszerkezete...

A króm elektronszerkezete miért [Ar] 3d5 4s1 és miért nem [Ar] 4s2 3d4? Köszönöm.

Figyelt kérdés

2023. szept. 22. 17:32
 1/5 Zcom09 ***** válasza:
100%
Energetikailag kedvezőbb ha egy orbitálon csak 1 elektron van. Így ahelyett hogy betelne a 4s, egy elektron felugrik egy üres 3d orbitálra. Ezt az is elősegíti hogy a 4s és 3d héjak között relatív kicsi az energia különbség.
2023. szept. 22. 18:07
 2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ!
2023. szept. 22. 18:15
 3/5 Zcom09 ***** válasza:
100%

+ amit az előbb írtam valószínűleg nem fedi a teljes valóságot. Ha rákeres az ember erre a kérdésre, a legtöbb oldal azt a választ írja amit leírtam.

Viszont ez felveti a kérdést hogy a vanádium miért nem viselkedik hasonlóan.

Amennyire én értelmezni tudom, további stabilizáló faktor a króm esetében hogy egy d4 héj hasonlóan energetikailag kedvező mint egy teljesen teli d8 héj. Ami ugye a pseudo nemes gáz konfiguráció. És valószínűleg ez a stabilizáló hatás játszik nagyobb szerepet, nem az hogy az egy elektronos orbitálok stabilabbak. Meg valószínűleg a spinekkel is van valami.

De valószínűleg nemsokára megjelenik sadam87 és pontosítja a dolgokat.

2023. szept. 22. 18:39
 4/5 Zcom09 ***** válasza:
100%
* javítás: d5 és d10
2023. szept. 22. 18:57
 5/5 sadam87 ***** válasza:

Köszönöm a bizalmat, de én sem tudok ennél többet erről a témáról. Az angol wikipedián még annyit említenek meg, hogy az is segíthet (az általad említettek mellett), hogy a 3d pálya kompaktabb, mint a 4s, így az elektronok taszító hatása jobban érvényesül.

[link]

Egyébként úgy látom, hogy a krómmal egy csoportban levő wolframnál például már az s pálya telítődik. Na erről már végképp fogalmam sincs, miért, csak tippelni tudok, hogy ez az f pályák hatásával függ össze valahogy.

2023. szept. 23. 12:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!