XXX540 kérdése:
Szerintetek miért van ez?
Figyelt kérdés
Törökország most pedig Marokkóban volt pusztító földrengés. Nem nézek híradót csak olvasni szoktam a híreket amit feldob az internet, viszont eléggé szomorú hogy ennyire vad lett a természet, vagy nem is tudom hogy mondjam...Amikor gyetek voltam 90-es évek vége, 2000-es évek eleje akkor nem volt ennyi földrengés2023. szept. 10. 15:25
1/9 anonim válasza:
Vagy csak basztál gyerekkorodban híreket olvasni. Iránban, Törökországban és Olaszországban is szinte évente voltak ezer fő fölötti halálos áldozatot követelő rengések. 2004-ben meg akkora votl a Távol-keleten, hogy a cunami 150-200.000 embert elragadott.
2/9 anonim válasza:
A frászt nem volt, csak nem jutott el hozzád minden földrengés híre 5 perc alatt, mint most.
3/9 anonim válasza:
Sokáig éltem a "tűzgyűrűn" pár száz kilóméterre tőlünk többször volt nagyobb földrengés, itthon csak kettőről tudosítottak.
Kisebbeket többször megéltem, 4-5 közöttit csak kettőt.
4/9 anonim válasza:
https://www.youtube.com/watch?v=HSeO_tHNn-I
https://www.youtube.com/watch?v=Ed0tGlfJHiY
https://www.youtube.com/watch?v=ilFEKSZQv5o
Csak 3 random videó.
Mondjuk azért az látszik, hogy mikortól vannak jobban regisztrálva a földrengések. Bár még az is bőven a 90-es évek előtt volt.
5/9 anonim válasza:
Csak nem nézted a híreket + lógtál a földrajz órákról is.
EZÉRT lenne fontos a természettudományos tanítás.
6/9 UlfOrmson válasza:
Ugyanennyi volt, csak mivel akkoriban nem volt ilyen széles körben elterjedt az internethasználat (konkrétan jelenleg az 1 éves gyerekek is a youtube-on lógnak), ezért az emberek nem értesülnek pár perc alatt a földrengésekről
7/9 anonim válasza:
Azért van ez, mert így működik a természet. Csak emberi időmértékkel mérve hiheti bárki, hogy ebben valami rendkívüliség van. Nem, teljesen normális, hogy földrengés akkor van, mikor kéreglemezek ütköznek.
8/9 anonim válasza:
Volt mindig is, és lesz is. A kérdés, hogy mennyire pusztító (emberi léptékkel). Ahogy egyre nagyobb területen él az ember (értsd több város, nagyobb alapterület stb.) úgy lesz egyre nagyobb esélye egy földrengésnek, hogy nagyobb pusztítást végezzen egy városban, lakott településen. Plusz ami még hozzá jön, hogy régebben sokkal kevesebbnek a híre jutott el hozzánk. Amióta globális érzékelő hálózat van és szinte az összes nagyobb szeizmogram online nézhető így gyorsabb az infó áramlás. Mutattak nekünk régi szeizmográfot, amiből a szalagot hetente(!) cserélték és akkor kezdték el kiértékelni (de csak azt ami izgalmasabb volt), persze voltak rövidebb regisztrációs idejű műszerek de azok is kb. így működtek. Most ezt online látod, és bárhol van földrengés azt azonnal a föld több pontján lévő érzékelő hálózat érzékeli, automatikusan kiértékeli (első értéklések) ha "jelentősebb" "rúcuppanak" a tudosók újra értékelik, pontosítják és kb. minden pici rengésről van már adat.
9/9 anonim válasza:
Érdekesség: bár korábban is voltak szeizmológiai mérőállomások, de igazán az atomcsend egyezmény után terjedtek el. Ez a legegyszerűbb módja az atomrobbantások kimutatásának, akár a Föld túl feléről is. Ráadásul meg lehet mondani nagyjából pontosan a helyszínt és a bomba erejét, felszíni vagy felszín alatti robbantás volt stb. Úgyhogy, miután katonai érdek is állt már mögötte, nem volt már anyagi akadálya komoly mérőhálózatok kiépítésének.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!