Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha a BICIKLI kormányát hegeszt...

Arpi1969 kérdése:

Ha a BICIKLI kormányát hegesztéssel rögzítjük akkor egy artistának sikerülhet-e egyensúlyban maradnia rajta menet közben?

Figyelt kérdés
hasonlóan mint a kötéltáncosnak aki egy rúddal egyensúlyban tud maradni elvileg korlátlan ideig

2023. aug. 28. 19:38
A kérdező szavazást indított:
Y
N
10 szavazat
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
35%

A kötéltáncos kezében a rúd azt a funkciót tölti be, amit a kerékpáron a kormány.

Jobbra-balra elmozdítva lehet egyensúlyban tartani.

A kerékpározáshoz artistának sem kell lenni, minden kerékpáros a kormánymozdulatokkal tartja egyensúlyban a bringát

2023. aug. 28. 21:09
 2/11 A kérdező kommentje:
hegesztéssel rögzítettük a kormányt
2023. aug. 28. 21:37
 3/11 anonim ***** válasza:
67%
Lehetséges a dolog - hisz ennek a nehezített verziója a cirkuszi egykerekű, aminek eggyel több szabadságfoka van!
2023. aug. 28. 21:56
 4/11 Mojjo ***** válasza:
87%
Amikor a "nem" és "igen" szavak kiírása már derogál 😅
2023. aug. 28. 22:17
 5/11 A kérdező kommentje:
szerintem a helyes válasz : N jó lenne látni egy ilyen videót hogy meg lehet csinálni. az egykerekű az irányváltoztatás miatt a tehetetlenségi erő, a centrifugális(petális) erő és hasonlók miatt sokkal előnyösebb helyzetben van mint a hegesztett bicaj rögzített pályán halad két keréken
2023. aug. 28. 22:33
 6/11 anonim ***** válasza:
84%

Rögzített pályán? Ez eddig nem szerepelt a kitételek között.

Szerintem rögzített pályán mindegy hogy hegeszted-e a biciklikormányt vagy sem.

2023. aug. 28. 23:33
 7/11 anonim ***** válasza:
83%

#3 ennek a nehezített változatnak a neve a monocikli.

Igen szerintem lehetséges, hiszen a monociklin sincsen kormány.

Továbbá elengedett kézzel is lehet kerékpározni, akkor sem fogod a kormányt és anélkül is tudsz kanyarodni.

Pl én is rendszeresen szoktam ezzel "szórakozni". Általánosságban elmondható, hogy csak akkor tudom stabilan egyensúlyozni a kerékpárt elengedett kézzel, ha nagyobb sebességgel megyek, sík felületen. (Mivel a kormány megfogása nem csak kormányzást teszi lehetővé, hanem a lengéscsillapítást is) ezért egy kisebb kátyú vagy csak egyenetlenség és vége a mutatványnak.

Kanyarodni is tudok elengedett kézzel, bár sokkal nagyobb ívben.

Nyilván ezt gyakorlással lehetne tovább fogokozni.

Szóval a lényeg a lényeg: igen szerintem fix kormánnyal is lehet irányítani a kerékpárt, de sokkal nehezebb és sokkal nagyobb ügyességet kíván.

2023. aug. 28. 23:41
 8/11 anonim ***** válasza:

"Kanyarodni is tudok elengedett kézzel, bár sokkal nagyobb ívben."

Ez attól van, hogy amikor elengeded a kormányt, akkor kiegyenesedsz a biciklin, a testsúlyod egy része áthelyeződik a hátsó kerékre az első kerékről, vagyis megszűnik a tapadás egy része is az első keréken, ami így már nem tudja olyan éles ívben követni a kanyart.

Csavarozz fel egy ülést a kormányt az üléssel összekötő merevítőrúd közepére, arra ülj rá, máris sokkal élesebben tudod venni a kanyarokat elengedett kézzel. (<<--- ééééss közelítünk a monociklihez!)

Egyébként ez a kormányrögzítés viszonylag könnyen megoldható, ha két erős madzaggal hozzákötöd a kormány két markolatát az ülésrúdhoz. Csak a kormány legyen egyenesben, mert ha nem, akkor csak oldalra kibillentett

csípővel tudsz majd rajta biciklizni :)

2023. aug. 28. 23:53
 9/11 anonim ***** válasza:
70%

Nem. A kormány mozgatása nélkül nem lehet egyenesen tartani a biciklit, túl magas a súlypont, egyszerűen el fog dőlni. Ezt küszöbölöd ki a kormányzással.

A monocikli nem jó példa. Álló helyzetben előre-hátra pedáloznak, ami ugyanazt a funkciót látja el, mint a kormányzás, csak a kormány az jobbra-balra mozgatja a biciklit, a pedálozás a monociklin pedig előre-hátra, de a végeredmény ugyanaz. Menet közben pedig a kezükkel egyensúlyoznak, ami szintén ugyanazt a funkciót látja el, mint a kormányzás.

A kéz nélküli biciklizés pedig azért nem ugyanaz, mert attól, hogy nem fogod a kormányt, attól maga a kormány a bicikli kialakításának köszönhetően (utánfutás) ugyanúgy jobbra-balra kanyarodik, egyensúlyban tartva a biciklit.

2023. aug. 29. 06:15
 10/11 anonim ***** válasza:
57%

Mindenképpen egyensúlyban tud maradni ilyen biciklin is egy artista.

Szerintem a lényeg, hogy két ponton érintkezik a talajjal, a súlypont magason van, úgy kell egyensúlyozni. Márpedig elég sok mutatványt lehet látni, amin az előadó egy szabadon álló egyeslétrán végzi a főprodukciót, a létrával állás szinte mellékes ennek a szempontjából. A testének mozgatásával képes a rendszer súlypontját tartósan a két talajérintési pont felett tartani, persze ingadozással, hiszen ez egy instabil egyensúlyi helyzet.

Az, hogy egy talajon álló létráról, vagy egy guruló, fixált kormányú bicikliről beszélünk, az egyensúlyozás szempontjából teljesen mellékes.

2023. aug. 29. 06:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!