Mi a tudományos háttere annak, hogy az ember a káposzta, saláta, medvehagyma, spenót, csalán, stb levelét meg tudja emészetni, de a a fák leveleit vagy a füvet nem?
A növényekben különböző mennyiségben van cellulóz, amit az ember nem képes megemészteni, tehát a saláta, káposzta (stb) sem teljesen emészthető az ember számára, a cellulóz megemésztés nélkül halat át az emésztőcsatornán, Rostképzőként fontos szerepe van a cellulóznak, de a sok cellulóz sem előnyös. A cellulóz vázképző, minél keményebb, szilárdabb a növény, annál több a cellulóz tartalma
Mégis egyszerű oka van, hogy az ember miért nem eszi a fák levelét, vagy a füvet: mert kellemetlenül keserű.
Azokat a növények, amelyek nem mérgezőek, és nem kellemetlen ízűek, kisebb-nagyobb mennyiségben, elfogyasztják az emberek, de az nem jelenti azt, hogy tökéleten meg is emésztik.
A cellulózt a növényevő állatok is úgy tudják hasznosítani, hogy azt baktériumok bontják le.
Igen, ezeket se a maguk valójában emésztjük meg , csak konyhatechnikával viszonylag könnyebb őket feltárni, hogy a sejtek belsejéhez hozzáférjünk.
Háborúban, más ínségben, bizony főztek az emberek füvet, és sütöttek fakérget, makkot stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!