Milyen kérdések foglalkoztatnak leginkább a fizikán belül?
Leginkább a csillagászattal kapcsolatos dolgok.
Pl. az univerzum eredete. Honnan került oda az a kis világmag, ami a Nagy Bummal kitágult?
Mi van a fekete lyuk belsejében?
Ezen felül a kavantummechanikát is érdekesnek tartom, mert a részecskék viselkedését különösnek tartom. Bár ez utóbbit egy nehéz tudományterületnek tartom, ahol könnyű elveszteni a fonalat. :D
Ma épp azt próbáltam megfejteni, hogy egy “l” hosszúságú vezetőt, ha feltekerek, akkor mekkora lesz az induktivitása. Többé, kevésbé sikerült is kitalálnom a választ némi egyszerűsítéssel.
Ilyekor felírom az általam ismert összefüggéseket és megpróbálok kigondolkodni valamit.
A jelenlegi egyszerűsítésem abban állt, hogy nem tudom pontosan hányszor tudom feltekerni a vezetéket, így sima kör kerülettel számoltam (pedig az inkább spirál alakú).
Szóval én így. És többnyire villamosság.
Leginkább a nyílt kvantumrendszerek viselkedése.
Különböző kutatásokat csinálok a témában és kutatókkal beszélgetek, hogy új dolgokat fedezzek fel.
Amíg aktívan műveltem a tudományt a kvantumösszefonódás képezte a kutatómunkám gerincét.
"Hogyan tanulsz róluk többet?" A legjobban és a legtöbbet - legalábbis számomra - maga a kutatómunka tanította.
"A fizikának mely területei érdekelnek mélyebben?"
Ma már (több, mint 10 éve) csak szőrmentén - tényleg csak utánaolvasás szintjén - foglalkozom ilyesmivel viszont ami nagyon érdekel, az az, hogy a kvantummechanika felől nézve, abból miként egészen pontosan miként következik a klasszikus / makroszkopikus világ létezése, ugyanis ezt még a mai napig sem értjük teljes egészében (meg persze sok mást sem, de most ez az, ami hirtelen eszembe jutott).
Engemet a részegecske fizikácska érdekel.
😁
Az általános relativitáselmélet egy nagyon is fizikai elmélet, amelyet eddig a megfigyelések is igazoltak.
A csak matematikai elméletek olyanok, mint pl. a folytonos csoportok elmélete, topológia, valószínűségszámítás, statisztika, stb. Ezekhez nem kell más, csak matek.
A relativitás viszont nagyon is fizika.
A fizikának minden területe igen érdekes, viszont nagyon nem mindegy milyen a tanár, vagy az előadó!
Öveges Professzor, Sas Elemér, Härtlein Károly, vagy Dávid Gyula előadásait szívesen szoktam nézni, követni, mert nemcsak hitelesek, érthetők, de szórakoztatóak is egyben! Ellenben hiába hoznak fel érdekes témát E.Gy, vagy K.Gy. előadók, hiteltelenségük miatt már nem követem munkásságukat!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!