Szabad zuhanyzani ha vihar van, ha dörrög és villámol?
Elméletileg érhet áramütés és ehhez az sem kell, hogy magába a vízcsőbe csapjon a villám. Nagy kiterjedésű, párhuzamos fém szerkezeteknél a csatolt induktivitás hatására megjelenhet feszültség.
Viszont a ma jellemző műanyag csatornarendszerek és zuhanytálcák korában nagyon kicsi a esély rá, hogy életveszélyes áramütést kapj. Szabályosan kivitelezett EPH kötésekkel meg gyakorlatilag nulla az esélye.
Azért azt tegyük hozzá, hogy a régebbi építésű kádárkockák meg falusi házak nagy részénél még FI relé sincs, nem hogy normálisan kiépített földelés meg EPH - a rengeteg nyaralóról nem is beszélve.
Ha ilyenben laksz, kérdező, akkor akár elő is fordulhat egy ilyen baleset.
Persze ritka, de na, az ördög sose alszik, zuhanyozz a vihar után inkább.
És mégis honnan a retekből tudhatná a kérdező, hogy az EPH rendesen meg van-e csinálva?
Én azt értem, hogy az OKJ-s hátulgombolós szakik megtanulták, hogy mi a szabvány eljárás, és ezt nagyon könnyű bárhol, bármikor elböfögni, hogy ez miért nagyon f-sza, de a valóság az másik dolog.
Márpedig a valóság - sajnos - az, hogy tele van még az ország a korszerű előírásoknak egyáltalán nem megfelelő épületekkel, de még ezt is tetézve, a saját korukbeli, 40-50 évvel előírásokat sem betartó, kalákában épült, "a szomszéd Béla ért hozzá" alapon kivitelezett megoldásokkal.
Úgyhogy az elővigyázatosság teljesen indokolt ilyen esetekben.
Ilyet még én sem, de olyat már nem hogy hallottam, de konkrétan javítottam, hogy rázott néha a zuhanytálca. Panelben.
A ludas az alsó szomszéd volt, egészen pontosan az ok komplex volt, felsőszomszéd emberünk egy fém zuhanytálcát szereltetett be a padlószintbe süllyesztve, de persze leföldelve nem volt, és ehhez hozzáadódott, hogy szivárgott a lefolyó, de még ez se lett volna baj, viszont az alsó szomszéd által a fürdőbe utólag beszereltetett földeletlen lámpatestet sikerült felcsavarozni úgy, hogy a csavarok beleértek a födém acéljába, és így aztán, amikor épp összeálltak a szerencsétlen körülmények, hogy felsőszomszéd úr épp kimosott, meg utána még beállt zuhanyozni is, és emiatt eléggé átnedvesedett eléggé a szivárgó lefolyó miatt a födém, és pont abban a szerencsétlen időpontban kapcsolta fel alsószomszéd úr is a fürdőszobában az ominózus lámpát, akkor csiklandós volt a felső szomszédúr talpa alatt a tálca.
Hát kizárva éppen semmi nincs, ha ezerféle véletlen összejön. De oka lehet annak, hogy még senki nem hallott ilyen esetről.
Az áram a legkisebb ellenállás felé szeret menni. Ha valamibe belecsap a villám, akkor a földben lévő vezetékből a földbe megy, nem fog felmászni a lakásba a csövekben a relatíve nagy ellenálláson keresztül.
Nem is tudok most olyan - egy kicsit is reális - példát hozni, amikor rajtad keresztül jobban szeretne menni az áram, mint hogy a vascsőből a földbe menjen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!