Az ausztrál sorozatokban a nők rendszeresen a férfiak bal oldalán vannak. Az azért van, mert Ausztrália a déli féltekén van?
Résztvettem és nem általános.
Egyetlen küldöttségvezető sem ülteti a jobbjára azt a fiatal beosztottját, akit az ellenségénak tart, mert az állására törekszik.
Az idősebb, tekintélyes, esetleg már külső tanácsadói pozicióban levő volt kolléga ül majd a jobbján.
Nem olvastam, de az ilyen könyvek írói hajlamosak mindent a saját teoriájuk szolgálatába állítani, az igazságot kicsit meghajlítani.
Viszont az etikett általában nem ezt mondja.
Mindegy. A vezető nem fogja a jobbjára ültetni a fiatalabb kollégát és az idősebbet a baljára. Akkor sem, ha az utóbbit az ellenségének tartja. Ez sértés lenne. Mert eltér az elvárt viselkedéstől.
"a bal oldalon volt a kard és ezért került a jobb oldalra az asszony"
Ezt a kardos indokolást én is hallottam már. És az is igaz, hogy Ausztráliába először rabokat (szerintem nem gályarabokat) telepítettek és utána is az egyszerűbb emberek keresték ott a boldogulást.
És még egy dolog: Lehet, hogy Nagy-Britanniában, ahonnan az ausztrálok többsége származott, más a szokás, mint a kontinensen. Nem találtam erre leírt szabályt, de az 'angol házaspár' képeinek keresésén a párok több, mint fele "rosszul" áll.
Nem lett említve, pedig szerintem fontos lenne: a keresztény kultúra is a jobb oldalt tartotta/tartja előkelő helynek. ( [link]
Én is a kardviselés miatt tudom a nők helyét jobbról, és a védekezés miatt ültették a barátokat jobb oldalra, mert a bal oldalt jobban lehet védeni.
Még a közlekedés - jobbra/balra tarts - kialakulásának folyamatában is szerepet játszott az önvédelem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!