Mi nem stimmel az időjárással?
Elnézést, ha hülye a kérdés, vagy valami, de mostanában sokat ajnároznak a nagy meleg miatt mind a médiában, mind az ehhez az oldalhoz hasonló felületeken. Én cukorbetegként szintén nem érzem magam túl jól ettől a fullasztó melegtől, pedig a meleg elvileg jó szokott lenni a cukromnak. Ugyanígy éreztem 2021 nyarán, a többi nyáron viszont kimondottan jót tett a meleg. Megnéztem a júliusi csúcshőmérsékleteket különböző években, és rájöttem, hogy ennyi fok régebben is volt:
2010.07.12.-17.: 33°C
2010.07.21.-23.: 33°C
2011.07.10.: 37°C
2011.07.14.: 35°C
2012.07. első 6 napja: 35-37°C
2013.07.29.: 37°C
2013.07.06.-07.: 31°C
2014.07.: Csak 31-est találtam.
2015.07.08.: 37°C
1998.07.20.-25.: 33°C
Elnézést, az adatok helyenként kissé pontatlanul lettek átszámítva Fahrenheitról, így előfordulhat 1-2 foknyi eltérés.
Most nézem a 2023.07.-et, és itt is találtam 97 Fahrenheitot:
2023.07.17.: 36°C
Most kérdem én, hogy miért van ez a nagy hisztéria ill. miért érezzük olyan tikkasztónak ezt a meleget? Mint írtam, jómagam sem érzem olyan jól magam ebben a 36°C-ban, mint a 2013-as 37°C-ban. Én azt feltételezem, hogy magasabb a páratartalom ill. hogy bekapcsoltak valamit. Tavaly 07.21-től 23-ig 38°C ill. 100°F volt a csúcs, és akkor sem éreztem magam így. Itt valami nem stimmel, de magamtól nem jövök rá, hogy mi.
KSH
Budapest időjárásának adatai
1901-2019
"Hőségnapok száma" adatsor diagramja (betettem egy exelbe)
Enyhe emelkedő mennyiség, bár nem túlzottan, de gyakoribbak a hőségnapok 100 év alatt.
Itt meg 2001-ig vannak éves diagramok és kánikulák voltak elég rendesen.
De az emberek aktív tájékoztatása szerintem is nagy volumenben rálapátol, hogy mi is van ténylegesen.
2-es: Köszönöm a javítást; ezt elszúrtam.
Köszönöm a többi hozzászólást is. Talán akkor jól sejtettem, hogy a páratartalom magasabb. Sokkal nehezebben viselem, mint a száraz levegőt.
#14#
Ami általánan nem igaz - elemi természettudomány.
A sivatagban is hőség van, és a trópusi esőrdőkben is... a páratartalom jellemzően csak a sivatagban alacsony (azért lett sivatag)
És a meleg levegő plusz több vizet tud felvenni. Ezért száradnak a ruhák melegben hamarabb.
Időjárás - wiki
"A magasban a levegő lehűl, a benne lévő vízpára kicsapódik és felhők formájában láthatóvá válik."
Csapadék - wiki
"A páratartalom kiválását valamely légtömeg lehűlése okozza"
Harmat - wiki
"Rendszerint éjszaka vagy hajnalban alakul ki, amikor a földközelben harmatpont alá hűlő levegő vízgőztartalma kicsapódik."
Köd - wiki
"Ködképződés"
"A köd a levegőben állandóan jelenlevő vízgőz, vagyis páratartalom kicsapódási formája. A levegő ilyenkor annyira lehűl, hogy hőmérséklete megközelíti a harmatpontot, és ennek következtében a páratartalom kicsapódik."
"A köd kialakulásának folyamata lehet:
- a levegőbe történő bepárolgás
- a levegő lehűlése
- két különböző hőmérsékletű, de a telítési viszonyokhoz közel álló levegő keveredése"
Pára - időkép.hu
"Pára akkor képződik, mikor a Nap felmelegíti a vizet, így vízgőz formájában a levegőbe kerül. Ha jobban melegszik a víz, azzal több vízgőz kerül a levegőbe. A melegedéssel együtt a légkör párakapacitása növekszik."
Felhőképződés - tudasbazis.sulinet.hu
"Felhő akkor képződik, amikor a lehűlő levegő hőmérséklete a harmatpont alá süllyed, és a feleslegessé váló vízgőz kicsapódik."
A levegő vízgőztartalma - tudasbazis.sulinet.hu
"Minél magasabb a levegő hőmérséklete, annál több vízgőzt tartalmazhat."
+ egy kis infó
Relatív páratartalom:
Relatív ezért %-ban adják meg.
Viszonylagos, vagyis relatív. A levegő hőmérsékletéhez képesti mennyiség. A meleg levegőben több vízpára fér el, többet tud felvenni. Például ezért nyáron gyorsabban szárad a felmosott terasz, mint télen. Az időjárás jelentéseknél a relatív páratartalmat közlik.
Abszolút páratartalom:
Ez a fizikailag tényleges vízmennyiség és g/m³-ben adják meg.
A levegőből kivehető tényleges víz mennyisége, vagyis ha teljesen kicsapódna belőle az összes víz. Akár literben is mérhetnénk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!