Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi nem stimmel az időjárással?

Mi nem stimmel az időjárással?

Figyelt kérdés

Elnézést, ha hülye a kérdés, vagy valami, de mostanában sokat ajnároznak a nagy meleg miatt mind a médiában, mind az ehhez az oldalhoz hasonló felületeken. Én cukorbetegként szintén nem érzem magam túl jól ettől a fullasztó melegtől, pedig a meleg elvileg jó szokott lenni a cukromnak. Ugyanígy éreztem 2021 nyarán, a többi nyáron viszont kimondottan jót tett a meleg. Megnéztem a júliusi csúcshőmérsékleteket különböző években, és rájöttem, hogy ennyi fok régebben is volt:

2010.07.12.-17.: 33°C

2010.07.21.-23.: 33°C

2011.07.10.: 37°C

2011.07.14.: 35°C

2012.07. első 6 napja: 35-37°C

2013.07.29.: 37°C

2013.07.06.-07.: 31°C

2014.07.: Csak 31-est találtam.

2015.07.08.: 37°C

1998.07.20.-25.: 33°C

[link]

Elnézést, az adatok helyenként kissé pontatlanul lettek átszámítva Fahrenheitról, így előfordulhat 1-2 foknyi eltérés.

Most nézem a 2023.07.-et, és itt is találtam 97 Fahrenheitot:

2023.07.17.: 36°C

Most kérdem én, hogy miért van ez a nagy hisztéria ill. miért érezzük olyan tikkasztónak ezt a meleget? Mint írtam, jómagam sem érzem olyan jól magam ebben a 36°C-ban, mint a 2013-as 37°C-ban. Én azt feltételezem, hogy magasabb a páratartalom ill. hogy bekapcsoltak valamit. Tavaly 07.21-től 23-ig 38°C ill. 100°F volt a csúcs, és akkor sem éreztem magam így. Itt valami nem stimmel, de magamtól nem jövök rá, hogy mi.

2023. júl. 19. 21:33
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
94%

Egyrészt nem mindegy hány napig van ilyen magas hőmérséklet (régen is volt ilyen, de nem volt több napon kresztül). Az éjszakai lehülés határozottabb volt. Pont most néztem az időkép automatákat Zabar éjszaka lehűlt 14 fok környékére (31 fokos maximum mellett). Míg pl. Budapest VI. kerület 23 fok volt az éjszakai minimum 34 fokos maximummal. Ha éjszaka le tud hűlni a házak kevésbé melegszenek fel, a beltéri hőmérséklet elviselhetőbb. Ha több a csapadék és nem tart egy ilyen hőhullám sokáig szintén kevésbé melegszenek át az épületek.

Illetve ami most évek óta jellemző, hogy a páratartalom is nagyon magas ami huzza felfelé a harmatpontot és a párolgásos hűtés (amit az emberi szervezet is használ ld. izzadás) esetén az abszolut hőmérséklet és a harmatpont számít a hőérzet miatt.

2023. júl. 19. 21:46
 2/17 anonim ***** válasza:
94%
+ nézz utána, mit jelent az ajnároz szó
2023. júl. 19. 22:31
 3/17 anonim ***** válasza:
77%

Jó ég, ilyen melegek voltak régebben is? Érdekes, milyen az egy, eskü nem emlékszem, pedig már tizenévesen elég masszívan rosszul voltam a 28-30 fok felettitől (ülve). Enyhe mozgással jobb. Vérnyomásesés lehet.

Na mindegy, ez egyéni szoc. probléma.

Első mondhat valamit, nekem is a lehűlés hiányzik.

7. éve van klímám és eddig minden nyáron, a nyár közepén is voltak napok, amikor nem kellett használnom, mert annyira lehűlt az idő, 20 fok alatti vagy körüli nappali MAXIMUM-okkal.

Persze lehűléskor nálam agyba-főbe kereszthuzat van és ha már akár melegecske kint, már mindent csukok be.

Most viszont volt a 35 vagy hány fokos hőhullám, utána "lehűlés" 29-30 fokra, majd megint 35 fok és jelenleg megint "lehűlés" van, de ez 30 fokot jelent.

Hatsávos úton lakva és két négysávos út mellett dolgozva az éjszakáról nem tudok nyilatkozni.

Olyanra emlékszem már tizenéves koromról is, hogy egyedül voltam otthon, éjfélkor nosza akkor kereszthuzat... Jaaa, hogy 30 fok van még mindig. Baaaaaa. De mondjuk ezen a lakhelyen ez tényleg nem releváns.

2023. júl. 19. 22:33
 4/17 Gugu Gabor ***** válasza:
90%
2023. júl. 19. 22:55
 5/17 anonim ***** válasza:
23%
Az időjárással minden stimmel, az időjárást figyelőkkel van a gond.
2023. júl. 19. 23:08
 6/17 anonim ***** válasza:
39%

A hőmérsékletek mellett fontos a levegő páratartalma is.

Tavaly aszályos volt végig a nyár, száraz meleg volt, az idei nyáron eddig sokszor volt párás a levegő.

Ennek van jó, és rossz hatása, és emberenként változó, ki mennyire viseli el a párás meleget, amit sokan nehezebben tűrnek, mint a száraz meleget, viszont tartós hőhullám eddig nem alakult ki, néhány napos kánikula után jött esős nap is.

2023. júl. 20. 06:42
 7/17 anonim ***** válasza:
25%

Az időjárás stimmel, hiszen engedelmeskedik a fizika törvényeinek. (Máshol zúdul a víz, például Indiában. Megint máshol rettentő fagyok (-20 fok és alatta) uralkodnak. stb.)

A probléma inkább az, hogy az átlagembernek nem tanítanak meteorológiát. De még a meteorológusok sem ismernek minden befolyásoló tényezőt és azoknak a befolyásoló erejüket sem ismerik. Ezen okok miatt nem tudnak pontos előrejelzéseket adni. A meteorológia fejlődik, ez tény. És megpróbálnak a korábbi eseményekből következtéseket levonni, de még így sem tudnak eleget az időjárásról.

Az időjárás nem egy állandó, hanem folyamatosan változó dolog. A Nap aktivitásának meghatározó része van ebben. A tenger-, és széláramlatoknak is igen jelentős befolyásoló tényezője van. De ezeknek inkább az egyes helyekre hatnak ki: meleg, hideg, csapadékos, száraz az időjárás. Tehát ezek nem a Föld átlaghőmérsékletét emelik, hanem az egyes régiókból terelik tovább a meleget, hideget, csapadékot vagy annak hiányát.

Sem a hőmérséklet, sem a csapadékmennyiség (például télen a hó sem), sem a szél erőssége nem egy állandó tényező.

Nem úgy kell elképzelni az időjárást, hogy az tudja, hogy hol vannak a fizikai határok és akkor engedelmeskedik annak, amit már sok-sok éve földrajz tanítanak órákon (vagy tanítottak), hogy "Magyarország mérsékelt éghajlatú övben van.". Ezt nem elmarasztalás vagy gúnyolás miatt írom, de sok tévhit van a köztudatban akár azáltal, hogy tanították, akár pedig, hogy valaki elterjesztett egy téveszmét.

Ha gondolod, akkor ásd bele magad a meteorológiába. Anyag van bőven mind írott, mind videó (dokumentumfilm) formájában. És az embernek még haszna is származhat belőle. Legalább tudás és gyönyörködés tekintetében. De, ha vennél majd egy ingatlant, akkor is jó dolgod lesz, ha értesz valamelyest a természet történéseit befolyásoló tényezők látásához.

2023. júl. 20. 06:57
 8/17 anonim ***** válasza:
86%
Nem tudom feltűnt-e, de régen 3-4 napig tartott maximum a kánikula és jött egy szupercella, ami hetekre lehűtötte a levegőt. Mostanában nem hogy szupercellák akkor alakulnak ki, de még rendes vihar sincsen. Idén nyáron kb. kétszer volt nagy vihar, ebben legalább háromszorosa kellett volna már legyen.
2023. júl. 20. 07:23
 9/17 Kólauborkával ***** válasza:
78%

Gyerekkoromban a 32fokot külön a híradóban bemondták, meg h mekkora hőség stb.

Pár napja 40fokban dolgoztam, a hőmérő nem tudott többet mérni.

2023. júl. 20. 07:39
 10/17 anonim ***** válasza:
86%

Valószínűleg valamelyest benne van a páratartalom. A 2021-es nyár úgy volt nagyon meleg, hogy egyúttal viszonylag magas volt a páratartalom. Nekem is nehezebb volt elviselni, mint a tavalyit, ami bár forróbb volt, de nagyon száraz.

Emellett szerintem nagyrészt az egyéni körülményeid határozzák meg, hogy melyik évben hogy viseled a hőséget: hogy a szervezeted és te magad milyen passzban vagy, hogyan telnek a mindennapjaid, milyen helyeken tartózkodsz, stb.

2023. júl. 20. 09:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!