Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Láttatok már valaha gömbvillám...

Láttatok már valaha gömbvillámot?Milyen közelről látni?Mekkora az esélye, hogy találkozok vele életem folyamán?

Figyelt kérdés
Amúgy nekem nincs olyan rokonom, aki látott már az élete során. Ennyire ritka jelenség lenne?
2023. júl. 17. 07:24
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
91%
Még gyerekkoromban történt egy mátrai faluban. Anyám zivatar idején vasalt. Egyszer csak egy csattanást hallottam és a vasaló elektromos hosszabbító zsinórjából kipattant egy szappanbuborékhoz hasonló, fényes, világító, kékesen irizáló gömböcske, ami 30-40 cm-t repült, majd a vasaláshoz az asztalra terített pokróchoz érve csattanva szétpukkant. A szürke lópokróc szálai az adott helyen kör alakban barnán megpörkölődtek, de nem égett át teljesen. A hosszabbító zsinórt ki kellett dobni, mert a gumírozása teljesen megégett, szétolvadt ott, ahonnan a gömböcske kipattant. Azóta sem tudom, hogy ez gömbvillám volt-e. Talán igen.
2023. júl. 17. 08:48
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

"Mekkora az esélye, hogy találkozok vele életem folyamán?"

[link]

eszerint az emberek kb. 2-3 százaléka látott már olyan jelenséget, ami akár gömbvillám is lehetett

(de kérdés, mennyire jó a mintavétel - egy óriásvállalat munkavállalói körében készült a vizsgálat, az USA egy olyan térségében, ahol kétszer-háromszor annyi villám csap le évente, mint kis hazánkban)

2023. júl. 17. 12:31
 3/11 anonim ***** válasza:
18%

Nem láttam.

Esetemben teljességgel esélytelen, hogy valaha látni fogok ilyesmit, mert fizikusként nem fogok mindenféle égő pernyét, elektromos meghibásodásból eredő tűzkárt, stb. gömbvillámnak nézni.

Képzettségemnek hála, mindig nevén tudom nevezni a létező dolgokat, és nem érzek késztetést embertársaim hülyítésére - mint a buta, de ambiciózus emberek.

2023. júl. 17. 13:28
 4/11 anonim ***** válasza:
88%

#3 fizikusok jellemzően nem szokták 100 százalékosnak tartani a tudásukat és általában több szakmai alázattal állnak a ritka és nehezen vizsgálható természeti jelenségekhez, mintsem hogy kijelentsék, hogy kivétel nélkül mindegyik észlelés mögött tévedés (mi több, hülyítési szándék) áll.

és bizony még fizikusként is van esélye, hogy gömbvillámmal (de legalábbis villámláshoz kötődő, nehezen magyarázható jelenséggel) találkozol, lásd egy nyugalmazott KFKI-s kutató kollégánk esetét

[link]

üdv.

2023. júl. 17. 14:03
 5/11 anonim ***** válasza:
13%

#4 (14:03) - a gömbvillámnak nincs semmilyen ellenőrizhető kísérleti bizonyítéka, és azt se felejtsük el, hogy a világhírű szélhámos Egely Gyurka is a KFKI-ben kezdte az ámokfutását!

Senki tudása sem 100%-os, de egy olyan TV matinés témában, mint a gömbvillám, már igazán mindennek tisztázottnak kéne lenni - ha valóban igazolhatóan létezne.

Hasonlóképpen nem kell kultúrantropológiából ledoktorálni ahhoz, hogy tudjuk - Hófehérke egy kitalált mesefigura!

2023. júl. 17. 14:14
 6/11 anonim ***** válasza:
91%

"és azt se felejtsük el, hogy a világhírű szélhámos Egely Gyurka is a KFKI-ben kezdte az ámokfutását!"

Egely sosem volt fizikus, a végzettsége szerint hőerőgépész, rövid KFKI-s pályafutása során is elsősorban reaktorok hűtésével kapcsolatos műszaki problémákkal foglalkozott.

"Senki tudása sem 100%-os, de egy olyan TV matinés témában, mint a gömbvillám, már igazán mindennek tisztázottnak kéne lenni - ha valóban igazolhatóan létezne."

az, hogy egy jelenséget sokan félreértelmeznek vagy néphülyítési célokra használnak (Egelyvel az élen), nem teszi nemlétezővé.

jelenlegi ismereteink nem zárják ki hasonló jelenség létezését, ellenben jó néhány különféle magyarázat lehetséges, viszont a megfigyelési-vizsgálati nehézségek miatt rendkívül nehéz bármelyiket is kétséget kizáróan igazolni. ha szerinted ez egyenlő a jelenség cáfolatával, akkor leszel szíves visszaadni a fizikus diplomádat.

2023. júl. 17. 14:31
 7/11 Barnabas333 ***** válasza:
90%

1988-ban láttam magasan az égen, amikor eső is volt, de aki nem akarja az úgysem hiszi el nekem. Ritka természeti jelenség az biztos.

Én arra tippelek, hogy egy sima villám csapott volna a talajba, de ott valami olyan ritka anyag vagy fém volt, hogy egy miniatűr nap formában gömb lett és hamar szét is robbant. Én azokat fogadom kétkedve akinek megjelent a házban, nekem az nem logikus. De ki tudja? Olyan jó lenne felvenni videóra. De túl ritka dolog.

2023. júl. 17. 17:58
 8/11 anonim ***** válasza:
62%

Itt a faluvégen az öreg Ambrus bácsi már többször is látott. Egyszer egy gömb villámból kimászott UFO el is rabolta /igaz utána a detoxban tért magához, de ő állítja, hogy egy gömbvillámot látott és ufokat akik elrabolták/. Igaz minden eset után kiderült, hogy előtte hosszan időzött a helyi italboltban (népszerű néven a Kocsmában). Meg ő a falunak tényleg a végén lakott, és a kocsma és a háza között volt Pista bácsi birtoka villanypásztorral. Szóval mi azt vélelmeztük, hogy az ilyen gömbvillám látásai összefüggenek azzal, hogy a kerítés szaggatást a villanypásztorral is megpróbálta. (és ez nem vicc, mert utána mindig mesélte, hogy megint látott gömbvillámokat).

Komolyabban: a gömb villám egy "érdekes" dolog. Alapvetően sokan megkérdőjelezik még a létezését is (ld. fenti válaszolok). Sokat ártott a "gömbvillám tudománynak" a fent nevezett emberünk szellemi ámokfutása arról, hogy a gömbvillám nem más, mint egy 4 dimenziós "tórusz" 3 dimenziós "vetülete" /leegyszerűsítve az egyik elméletét amiről sok előadást tartott, de van olyan változata, hogy ezt a 4 dimenziós tóruszt ami "lebeg a térben" eltalálja a Föld a maga 3 dimenziós valóságával és abból "kimetsz" egy darabot. Kb. olyan "áthatási" görbe szerűen de egy 4 D-s és egy 3D-s test áthatásáról van szó./.

Komoly tudósoknak eddig egyértelműen nem sikerült bizonyítaniuk a gömbvillám létezését. Plazmagömböket tudtak előállítani (volt amelyik egészen jól "utánozta" a gömbvillám leírt viselkedését, ilyen kísérletek az 1990-es évek elején az ELTE-n is voltak, nekünk ott akkor mutatták is, volt aki otthon meg is próbálta és utána mentek hozzá barátkozni nagy és izmos emberek nagy piros autókkal, és szép hosszú locsoló tömlőkkel, szerencsére csak a konyhája és a nappalija égett ki de az teljesen, és személyi sérülés nem történt). De más kísérletek is vannak plazmagömbök előállítására. Ezek néhány mp-ig tudtak stabilak maradni külső energiabevitel nélkül. Ennél komolyabb eredményekről nem olvastam eddig amelyik a tudományosság (azaz legalább a megismételhetőség) kritériumának megfelel.

2023. júl. 17. 22:36
 9/11 anonim ***** válasza:
71%

#3, #5: Az általad butának, de ambíciózusnak nevezett embernek már nemcsak a Fizikai Szemlébe, de a Phisical Review Lettershez is beférkőztek, l.:

"Observation of the Optical and Spectral Characteristics of Ball Lightning"

[link]

Ha esetleg nincs intézményi hozzáférésed, akkor a link alapján pl. a Sci-Hubon is megnézheted a cikket.

Képzettségednek hála ehhez mit tudsz szólni?

2023. júl. 17. 22:43
 10/11 TappancsMancs ***** válasza:
60%

Amúgy valóban regisztráltak már gömbvillámot, bár csak egy eset van. Ha nem nyílna meg a tanulmány, akkor itt van némi idézet és a kép. Amúgy röviden villámokat tanulmányozó kínai kutatók filmezték és mérték véletlenül és ők sem számítottak rá.

A Physics-ben jelent meg:

"A gömbvillám első spektruma"

"A kutatók a ritka és megfoghatatlan gömbvillám által kibocsátott fény spektrumát mérték."

"A Kínai terepi kísérletek során a szokásos villám tanulmányozására szolgáló véletlenszerű megfigyelés, amelyet a fizikai áttekintő levelekben közölt, most már úgy látta, hogy a gömbvillám kibocsátási spektrumának első mérése. Az adatok azt sugallják, hogy az izzó golyó a talajból származó elemekből állt, összhangban egy népszerű elmélettel."

"Ezt jelentik Ping Yuan és munkatársai a Kínai Lanzhou-i Northwest Normal Egyetemen. Spektrométereket állítottak fel a Kína északnyugati részén lévő távoli Qinghai-fennsíkon, hogy kivizsgálják a szokásos villámot, amely ebben a régióban gyakori. A 2012. júliusi egy késői, zivatar során látták, hogy a gömbvillám közvetlenül a villámcsapás után jelenik meg a készüléküktől, és képesek voltak egy spektrumot és nagysebességű videofelvételt rögzíteni a labdáról."

"A rögzített ragyogás körülbelül 5 méterre volt - a golyó tényleges mérete sokkal kisebb volt, és a második alatt fehérről vörösesre változott. Noha a sötétség megakadályozta a kutatókat a labda magasságának becslésében, látták, hogy vízszintesen kb. 10 méterre sodródnak, és kb. 3 méterre emelkednek. Yuan azt mondja, hogy ez az első alkalom, hogy a labda villámot egy felhő-föld villámcsapás hozza létre."

Összetett kép: baloldalon a gömbvillám és jobb oldalon a spektruma.

[link]

És ott a video a publikációban, de, ha nem játsza le, akkor itt van Youtube-on. Azért nem egy 4K felbontás, szóval ne számíts nagyon látványos felvételre, de a kutatók igényeinek megfelelő.

https://www.youtube.com/watch?v=VXm3zDM_v80

A publikáció:

[link]

Amúgy még a magyar wiki "villám" cikkében is ott van, bár az agnol hosszabb. És valójában rengeteg történelmi feljegyzés is van róla. Itt van régi ábrázolás.

[link]

[link]

[link]

......

[link]

[link]

[link]

2023. júl. 20. 12:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!