Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért nem robban szét a Nap?

Miért nem robban szét a Nap?

Figyelt kérdés

Tudom totál amatőr kérdés, csak olvastam, hogy egy hidrogénbombában lényegében ugyanaz a folyamat játszódik le mint a Nap belsejében.

Ha egy bomba esetében ugye ez hatalmas robbanást okoz, akkor a Nap esetében miként játszódik le ugyanez a folyamat úgy, hogy nem tudom jobban megfogalmazni, nem robban szét az egész?

2023. júl. 6. 14:32
1 2
 1/12 bollocks ***** válasza:
93%
Két szó: gravitáció.
2023. júl. 6. 14:34
 2/12 A kérdező kommentje:
Magyarul robbanás zajlik le benne csak olyan erősen " tartja magát " egyben, hogy nem tud szétrobbanni?
2023. júl. 6. 14:36
 3/12 Mojjo ***** válasza:
100%
@2: Pontosan.
2023. júl. 6. 14:43
 4/12 A kérdező kommentje:
Durva azért. Itt a Földön " visz mindent " egy ilyen robbanás, ott meg úgymond belül marad minden. :)
2023. júl. 6. 14:47
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Nem robbanás. A robbanás egy gyors rövid ideig tartó folyamat. A napban folyamatos magfúzió zajlik.

Az erőegyensúly dinamikus. Ennek a felszíni megnyilvánulása a napvihar, napfolt.

A magfúzió hőt és fotonokat termel, ami a középtől elfelé ható erőt hoz létre.

A gravitáció a csillag közepe felé húzza az atomokat (részecskéket)

A nap sűrőségét (nagyon leegyszerűsítve) ezek az erők határozzák meg.

Ha a termelt energia csökken, akkor a csillag átmérője csökken. Ha a termelt energia megnő (például lesz annyi hélium, hogy azok fúziója is beindul), akkor a csillag sugara megnő (A Nap esetén nagyjából arra számítanak, hogy a csillag felszíne a Föld és a Mars pályája között lesz)

A Napban az energiasűrűség nagyon kicsi egy hidrogén bombához képest, a nagy energiát a hatalmas tömeg és térfogat biztosítja.

2023. júl. 6. 14:51
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

A grvitáció megpróbálja összeroppantani az anyagot, a csillag magját, de az ettől sűrűbb lesz. Így gyorsul a fúzió nő a hőmérséklet és a nyomás, így nehezebb még jobban összenyomni, újra kitágul. Ez csökkenti a fúziót.

Ez egy önszabályzó folyamat, összességében a reakció kb. egy állandósult sebességgel halad.

Egy hidrogénbombában az összetartó erő csak a tehetetlenség, ami csak egy pillanatig érvényesül, nincs oda-vissza szabályzás.

2023. júl. 6. 14:51
 7/12 A kérdező kommentje:
Oh, picit akkor így mélyebben is sikerült belemenni, akkor úgymond ha jól értem, a folyamat az lényegében azonos, de nem olyan erősségű, mint egy robbanás esetében, hanem ebből a gyengébb folyamatból a hatalmas mennyiség ami ellensúlyoz, illetve ezt tudja úgymond a gravitáció kezelni és összetartani.
2023. júl. 6. 14:56
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Valami ilyesmi
2023. júl. 6. 15:05
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

"Két szó: gravitáció."

Ez speciel egy szó.

A Napban történő magfúzió folyamatai elég bonyolultak, több lépésben történik és időben jócskán eltolva, ezért más, mint egy hidrogénbomba robbanása.

Ajánlom figyelmedbe ennek megértéséhez.

[link]

Ami a Nap tömegét illeti, azt kell megérteni, hogy az egész Naprendszer 99%-a a Napban van, az összes többi, beleértve a holdakat, bolygókat, meteoritokat, kisbolygókat, üstökösöket, meg minden mást, az csak az 1%-át adja összesen.

Így talán érthetőbb a gravitációja, vagyis tömegvonzásának nagysága.

2023. júl. 6. 15:21
 10/12 A kérdező kommentje:
Hát az a része, úgymond már tényleg nem az én asztalom, érdekes dolgok ezek, de szerintem a bonyolultabb részeit nem igazán érteném meg a folyamatoknak. :D
2023. júl. 6. 15:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!