A nyelvünk melyik részén érezzük a csípőset?
Figyelt kérdés
2010. okt. 12. 22:52
1/7 anonim válasza:
Harapj rá egy gyufapaprikára, mad megtudod :D
Mindenhol lángol majd a szád, nem csak a nyelved :)
2/7 anonim válasza:
Az egésszel. A csípősség ugyanis nem "klasszikus" íz, hanem egy TRPV1 receptor érzékeli, aminek egyébként más feladata is van, nemcsak a csípősségre szakosodott.
3/7 anonim válasza:
A TRPV1 amúgy hőreceptor, azért érzed melegnek kapszaicin tartalmú étel után a szádat (a kapszaicin az az anyag a paprikában, ami csípőssé teszi, és egyben a hőreceptor ligandja is). Hőérzékelő sejtek az egész szádban vannak, de a bőröd felszínén is szétszórva.
Amúgy mind az öt alapízt (az ötödik az umami) az egész nyelv egyformán érzékeli, a tudomány mai állása szerint.
4/7 A kérdező kommentje:
köszönöm :)
2010. okt. 13. 00:25
5/7 anonim válasza:
"ötödik az umami"
Az az érzésem hogy ez erőltetett erőszakos feltételezés! Milyen íz lenne ez meg se lehet határozni!
6/7 anonim válasza:
Hát nekem ezt már így tanították:
7/7 anonim válasza:
Amúgy azt hiszem, a nátrium glutamát az umami ízért felelős vegyület... :S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!