A fizikának mely részei szárazak?
Ez szerintem mindenkinek az egyéni preferenciáján múlik. Szerintem a statisztikus fizika tök érdekes, hatalmas közelítésekkel, megkaphatunk korabban ismert kepleteket. Es sok jelenseget megmagyaraz, peldaul a fazisatalakulasokat.
Nekem pl az elektrodinamika halado resze szaraz elegge. Amikor a maxwell egyenletekbol kiindulva, vegtelen sok csunya vektorazonossagot felhasznalva megkapjuk a cserenkov sugarzast, vagy a relativisztikus toltott reszecskek sugarzasat peldaul. Mivel ott nagyreszt sok matek van, keves fizikai motivacioval.
alapvetően mindegyik nagyjából egyformán száraz, ha egy kicsit haladóbb szinten foglalkozol vele. az elméleti háttér mindegyiknél tömény matekos eszközökkel operál, és tele van olyan mennyiségekkel és szabályszerűségekkel, amiket az ember intuitívan nem igazán tud elképzelni, legfeljebb megtanul velük dolgozni.
annyi a különbség, hogy vannak olyan területek, amikhez alap szinten lehet egy szép kivonatot, logikusan és érdekesen felépített, egy-két félévnyi előadáshoz vagy párszáz oldalas könyvhöz való összefoglaló anyagot készíteni, és vannak olyanok, ahol nagyon hamar kibukik a "szárazság".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!