Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A fizikának mely részei szárazak?

A fizikának mely részei szárazak?

Figyelt kérdés
Sokszor hallom, hogy nagyon száraz a stachisztikus mechanika. Miért? Milyen részek még azok? Valóban nagyon szárazak vagy csak mondják?
2023. ápr. 24. 16:04
 1/3 anonim ***** válasza:
95%

Ez szerintem mindenkinek az egyéni preferenciáján múlik. Szerintem a statisztikus fizika tök érdekes, hatalmas közelítésekkel, megkaphatunk korabban ismert kepleteket. Es sok jelenseget megmagyaraz, peldaul a fazisatalakulasokat.

Nekem pl az elektrodinamika halado resze szaraz elegge. Amikor a maxwell egyenletekbol kiindulva, vegtelen sok csunya vektorazonossagot felhasznalva megkapjuk a cserenkov sugarzast, vagy a relativisztikus toltott reszecskek sugarzasat peldaul. Mivel ott nagyreszt sok matek van, keves fizikai motivacioval.

2023. ápr. 24. 17:42
 2/3 anonim ***** válasza:
60%

alapvetően mindegyik nagyjából egyformán száraz, ha egy kicsit haladóbb szinten foglalkozol vele. az elméleti háttér mindegyiknél tömény matekos eszközökkel operál, és tele van olyan mennyiségekkel és szabályszerűségekkel, amiket az ember intuitívan nem igazán tud elképzelni, legfeljebb megtanul velük dolgozni.

annyi a különbség, hogy vannak olyan területek, amikhez alap szinten lehet egy szép kivonatot, logikusan és érdekesen felépített, egy-két félévnyi előadáshoz vagy párszáz oldalas könyvhöz való összefoglaló anyagot készíteni, és vannak olyanok, ahol nagyon hamar kibukik a "szárazság".

2023. ápr. 24. 19:58
 3/3 anonim ***** válasza:
Mindenkinek az része, amely kevéssé érdekli, de szüksége van rá. És ez nemcsak a fizikával, de mindennel így van.
2023. ápr. 28. 12:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!