Mi a különbség a kvantumfizika és a kvantummechanika között?
"A kvantumfizika és kvantumelmélet kifejezéseket gyakran a kvantummechanika szinonimájaként használjuk, máskor viszont bővebben beleértjük a kvantummechanika előtti régebbi kvantumelméleteket is (ld. a történeti összefoglalót), vagy amikor a kvantummechanikát egy sokkal szűkebb értelemben használjuk (a klasszikus mechanika mintájára), akkor beleértjük az olyan elméleteket például, mint a kvantumtérelmélet vagy annak első kidolgozott változatát, a kvantum-elektrodinamikát."
Lényegében ugyanaz, mint a mechanika és a fizika között. Az előbbi az utóbbi része. Van még például a fizikában dinamika (vagy kvantumdinamika) is, ami a mozgással foglalkozik. De vannak további részei is a kvantumfizikának, még egy fontosat említek: kvantum-elektrodinamika.
A fizikát több szempontból lehet kategóriákra bontani, például makro és mikro (azaz kvantum) fizika. De lehet például statika (mechanika) és mozgás (dinamika). Megint más eset, ha a jelenségek hatásai alapján bontunk. És még ismert néhány.
Sikerült összezavarnotok! Akkor mégis jó volt a sejtésem?
Hozzá teszem, én laikus vagyok a témában, ezért szeretnék tisztába lenni vele!
Teljesen jó válaszokat kaptál, kedves kérdező, ezért nem értem, hogy mi a problémád.
A kvantummechanika a fizika mechanika nevű részterületének a kvantumelmélete. A kvantumfizikába pedig általában véve minden kvantumjelenség beletartozik, tehát pl. csak a kvantumtérelméletek által leírhatók is (pl. elemi részecskék közötti reakciók).
Ettől függetlenül egy adott szövegkörnyezetben, pl. egy kvantummechnikáról szóló előadáson a kvantumfizika szó utalhat csak a kvantummechanikára is, mert akkor világos, hogy az előadó a mechanika szempontjából tesz különbséget a klasszikus és a kvantumos jelenségek között.
Ez így már érthető?
Köszönöm, így már érthető!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!