A műholdaknál hogy van ez a nyugat vagy keleti fokolás?
Nem teljesen világos számomra a kérdés. Az egyértelmű, hogy a geostacionárius pályán keringő műholdakra vonatkozik, hiszen csak ezeknél van értelme ilyen pozícióról beszélni. Ezek a Föld egyenlítői síkjában keringenek, és a keringési periódusuk ideje meg egyezik a Föld forgási idejével, ezért a Föld felszíéhez képest mindig ugyanazon pont fölött vannak.
Így érthető módon megadható a pozíciójuk (melyik pont fölött vannak). Északi és déli pozíciót nincs sok értelme megadni, hiszen ahogy írtam, az Egyenlítő fölött keringenek. Így csak a kelet-nyugati pozíciót kell megadni.
A 0,8° W jelölésben a W a nyugatot (west) jelöli. A logika meg ugyanaz, mint a Föld felszínén: a Greenwich-hez viszonyított pozíciót adják meg. Tehát az általad megadott műhold a 0° szélességű és 0,8 °nyugati hosszúságú pont fölött van.
ezt használd:
pl. a kérdésedre a válasz: (Thor 0.8°W.)
főoldalon Satellites sorban Atlantic, mert a 0.8°W a 0°W-61°W tartományban van.
ott már látod, hogy a 0.8°W-n 4 műhold is van.
rámész a 0.8°W-ra, hogy együtt lást őket.
itt látod a csatornákat.
a zöld és a sárga szabadon fogható, a más színűek valamilyen kódolással rendelkeznek. (az utolsó előtti oszlop írja, ha okosítható betérid van, akkor ezt is érdemes nézni, mert egyes kódolások törhetők)
fölül, dőlt betűvel egyébként írja, hogy onnan ahol vagy (amit felismer, nekem egyébként Budapest, Hungary) melyen irányba kell nézni, hogy lásd.
az első szám értelmezése: nulla az észak és kelet felé kezd nőni.
nekem 206.38°, azaz a délhez (ami a 180°) még 26°-ot (és még kicsit) jobbra.
a második szám értelmezése: a vízszintessel bezárt szög. nekem 32.01° azaz 32 fokban kell dönteni a tányért. ez elvileg skálázva van a tányér tartóján, feltéve, hogy az rögzítése függőleges
mindenképpen érdemes beszerezni egy műholdkeresőt [link]
ezt a beltéri és a vevő közé kell bekötni és szépen látod rajta, ha fogsz valamit.
amit még érdemes nézni a LyngSat Maps (felül, de ez jellemzően csak akkor működik, ha konkrét műholdról próbálod használni)
úgyhogy egyet vissza és legyen Thor6.
itt azt látod, hogy a műhold egyes adói hova sugároznak (időnként van egy piros kör is, az az elméleti terület, ahonnan a műhold látszik) és milyen erősséggel. ha rámész az egyes térképekre, akkor azt is látod, hogy egy-egy helyen mekkora tányérral érdemes próbálkozni.
kb. ennyi így elsőre, ha kérdésed van, írj nyugodtan
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!