Előnyösebb nyitva hagyni a sütő ajtaját?
#firstworldproblem
Egyik ismerősöm felvetette, hogy a sütő ajtaját ő sütés után nyitva hagyja, mert így felmelegíti a lakást, és annyival is kevésbé megy a radiátor. Arra alapoz, hogy ha nyitva van az ajtó, érezhetően kiáramlik a meleg levegő, és jó meleget csinál a konyhában. Hamar éreznénk nagy meleget, de cserébe rövid idő alatt kiürül a sütő belseje, így időben hamar eloszlana.
Viszont a sütőnek nincs a lakáson kívülre vezető szellőztetője, így tehát a sütő belsejében lévő meleg levegő által tárolt energia csak belül tud szétoszlani, hiszen csak úgy random nem fog eltűnni. Lehet hogy jól szigetel a sütő oldala, de nyilván nem teljes mértékben. Ha nincs nyitva a sütő ajtaja, akkor is kapcsolatban van a környezettel. Az ember bőrrel kevésbé érzi, de hőáramlás még lehetséges, pl. a konyhaasztal fája kapja meg, azon keresztül pedig a levegő is fel tudna melegedni, a hőátadás folytatódna amíg kiegyenlítődnek a hőmérsékletek. Persze közben a lakás falát meg a kinti levegő hűti, így lehet, a hosszú idő alatt pont egálban lenne, így semmit nem éreznénk belőle, viszont a szobahőmérséklet lehet úgy is fennmaradna ebben az esetben, hogy akkor se működik a radiátor pluszban.
Kicsit már rég foglalkoztam fizikával... Mennyire helytálló ez az elmélet? :D
A lakásnak átadott összes energiában csak akkor garantált hogy nincs különbség, ha a sütő minden oldala a lakáson belül van. Ha az egyik oldal például a szomszéddal közös falra néz, akkor elvileg lehetséges, hogy a hő egy részét a falon át a szomszédnak adjuk át.
Itt most nem foglalkozom azzal, hogy egyáltalán jelentős-e ez az energia, de ha utána akar számolni az ember: egy sütőnyi meleg levegő és a sütő meleg részei (belső lapok, fűtőszál stb) által tárolt energia nem olyan iszonyú sok azért.
Ha a sütő csak a lakásba tud energiát leadni, és ez a lakás egy zárt rendszer amiben az energiaszint konstans, akkor mindegy hogy nyitva tartod vagy sem az ajtót. Előbb utóbb ugyanaz az egyensúlyi állapot fog megjelenni.
Ha a rendszer nem zárt, pl a lakás külső falain keresztül szökik a hő, valamint vannak radiátorok a lakásban amik egy, a lakáson kívüli és a sütőn belüli hőmérséklet közötti konstans hőmérsékleten (pl 21 fok) próbálják tartani a lakást, akkor több energiát veszít a lakás, ha kinyitod a sütő ajtaját. Miért? Azért, mert gyorsan megugrik a lakás hőmérséklete, ami pedig magasabb hőmérséklet különbséget eredményez lakás és lakáson kívüli hőmérséklet között. Ez pedig egyenes arányossággal növeli a hőveszteséget is. Tehát költségtakarékosság szempontjából az az optimális, ha a radiátorok célhőmérsékletét próbálod fenntartani minél hosszabb ideig, ekkor ugyanis a radiátorok alacsonyabb teljesítményfelvétellel dolgozhatnak, akár ki is kapcsolhatnak. A hőmérséklet különbség pedig nem nő a sütés előtti állapothoz képest, azaz a lakás külső falai által folyamatosan leadott teljesítmény (elvesztett hő) nem növekszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!