Forgó vonatkoztatási rendszerben fellépő tehetetlenségi centrifugális erőhöz tartozik potenciális energia? Hiszen ez egy helyföggő erő, nem?
Figyelt kérdés
2023. febr. 12. 11:00
11/12 anonim válasza:
#6os igen, csak a centrifugalis erot lehet felvenni potencialkent, mivel az helyfuggo es fuggetlen a mozgo testtol. A coriolis es az euler erot nem lehet, mivel azok fuggenek a testtol. igy igazabol a harom erobol megszabadulunk egytol. De ha azonos szogsebesseggel adott sugaron megy valami akk az a ket ero ugyis 0.
12/12 A kérdező kommentje:
"Szerintem nem lehet potenciális energiaként kezelni a pozíció által meghatározott energiát. Mert nem csak a helytől hanem a tárgy sebességétől is."
És stacionárius esetben? alapvetően azon gondolkodtam, hogy a Toricelli törvénnyel mi a helyzet egy forgó edény esetében, de nem tudtam kielégítően levezetni, nem vagyok benne biuztos, hogy le lehet egyáltalán egyszerűen.
Egyáltalán például forgó vonatkoztatási rendszerben mi a helyzet az energiamegmaradással? Hozzávéve a tehetetlenségi erőket és munkavégzésüket, corioris meg minden, az energia megmarad? Azt leszámítva hogy vannak plusz erők, minden más tétel igaz, ami egy inerciarendszerben igaz?
2023. febr. 13. 13:16
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!