Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha a szingularitásban nincs...

Ha a szingularitásban nincs többé anyag, mert nulla térfogatúvá sűrűsödik, akkor miért nem szűnik meg vele együtt a feketelyuk is, amit csinál?

Figyelt kérdés

Továbbá a nulla térfogat miatt az anyagnak is el kellene vesznie, ami nem mond ellent az anyagmegmaradás törvényének is? (Persze tudom, hogy a szingularitás az egyben pont az egyetlen hely az univerzumban, ahol a fizikai törvényeink nem állják meg a helyüket többé, és feltételezem ezek szerint az anyagmegmaradás törvénye is közé tartozik...).

Továbbá ha elvész az anyag, azaz "semmivé válik" (én így értelmezem legalábbis) tehát megszűnik létezni, akkor annak hogy lehet tömege? A fénynek sincs tömege, pedig az még részecsketermészetű is lehet, akkor hogy lehet tömege a konkrétan semminek, mivel a nulla térfogat az elvileg az. (A tudományos videókban mindig így fogalmaztak, amit nem értek)

Nem kellene megszűnnie a fekete lyuknak is akkor?

2023. febr. 9. 18:47
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%
Jol teszed, mert nem vegtelen a grav. Vegtelen grav csak vegtelen tomegtol szarmazhat, annyi meg nincs sehol 1 pontba zsufolodva.
2023. febr. 9. 20:42
 12/23 anonim ***** válasza:

Jó, az rendben van, hogy kételkedsz.

Viszont most nem az ezortérián vagyunk!

Itt nem állunk meg a kételkedésnél!

Számold ki légy szíves, hogy egy 1000 naptömegű fekete lyuknál (ami már igencsak nagy), ha megállsz tőle 1 fényévre, mekkora erővel fog húzni téged. Vedd a saját súlyod 100 kg-nak.

Az iskolában ehhez mindent megtanultál, csak számolnod kell.

2023. febr. 9. 20:46
 13/23 A kérdező kommentje:

Nagyon rég tanultam már, de sosem árt leporolni a tudást.

A képletre bevallom nem emlékeztem, de google-n kikerestem (nem akarok hazudni arról, hogy úgy teszek, mintha fejből tudnám, csak mert "megtehetem" a képernyő mögött)

F = G * (m1 * m2) / r^2

Ahol F = Amire kíváncsiak vagyunk, az erő

G = gravitációs állandó, ami a Földön a legtöbb helyen 9,81 m/s^2, erre pont emlékeztem, csak azt nem tudom, hogy ez ennek kiszámítása során releváns? (mivel nem földi gravitáció hat, ezért feltételezem, ebben segítséget kérek.)

m1 = egyik test tömege

m2 = másik test tömege

r= távolság a két test között

A kg-ot mindig át kell váltani "nyútonba" :D, de mivel nem a Földön vagyunk, így pl 100 kg nem lehet 981 newton. Vagy igen? Mielőtt tovább haladnék, ebben segíts kérlek.

2023. febr. 9. 21:34
 14/23 anonim ***** válasza:

Vigyázz, a G-t összekeverted a g-vel. Nézd meg még egyszer. Eleve egy általános gravitációs képletbe hogy kerülne bele a Föld?

A tömeg az pedig kg, azzal nyugodtan számolhatsz.

2023. febr. 9. 21:42
 15/23 A kérdező kommentje:
Egyébként Universe Sandboxban leszimuláltam az egész példádat kíváncsiságból és az jött ki belőle, hogy keringési pályára áll és 510 ezer év alatt tesz meg egy kört körülötte :D
2023. febr. 9. 21:51
 16/23 anonim ***** válasza:

Na, ha már a számolás nem jött össze, legalább a szimuláció megvan.

Arra is gondolj, hogy az se gond, ha nem megy elég gyorsan. Akkor se fog belezuhanni a fekete lyukba, hanem ellipszis pályán kering körülötte.

Nagyon pontosan kell célozni, ha bele akarsz zuhanni.

Érted már, hogy mi a helyzet a "végtelen" gravitációval?

2023. febr. 9. 21:59
 17/23 A kérdező kommentje:

Köszi!

Igen, nekem is fura volt amúgy.. úgy emlékeztem, hogy azt kis g-vel írjuk. Ezt most az estére fogom :D viszont továbbra sem megy, mert "gravitációs állandónak" írja a net és ezesetben nem tudom, hogy mit ért alatta. Gondolom nem "kellene" két ismeretlenes egyenletnek lennie. Mi lesz itt a G?

Ugye az m1 lenne az 1000 naptömeg (amit egy converter segítségével váltottam át): 19999999990000000000000000000 kg, az m2 a 100 kg

r = 1 fényév, (amit végül szintén kalkulátorral váltottam át, mert olyan nagy szám, hogy a telefonom számológépében kiszámolva az "E15" van a végén, amit nem szeretek annyira, de mentségemre legyen, hogy amúgy fejből tudom mennyi a c, ami 299,792,458 m/s :D) Ez méterben: 9460730472580800m

A G-n viszont vakarom a fejem és továbbra sem megy. :(

2023. febr. 9. 22:04
 18/23 anonim ***** válasza:

Wiki a barátod: [link]

Itt nézd meg a G-t. De benne van a függvénytáblában is.

Ha nem akarsz a fényévvel küzdeni, akkor legyen egy fénynap a távolság.

2023. febr. 9. 22:10
 19/23 A kérdező kommentje:

"Nagyon pontosan kell célozni, ha bele akarsz zuhanni."

Azt el tudom képzelni. Amúgy kezdetben nem volt tiszta, hogy pontosan miért nem megy bele tök egyenesen, hogyha pl Universe Sandboxban is amikor elhelyezel egy tárgyat, akkor nem adsz neki kezdősebességet oldalirányba, hanem simán csak fixen elhelyezed, azonban én is úgy tudom, hogy a valóságban is így van. Pl néztem youtuben egy videót arról, amiben arról beszéltek, hogy a feketelyukba ellentmondásos, de belekerülni is extrém nehéz. Ha érdekel, ez a videó volt az:

https://www.youtube.com/watch?v=MIRUnXO4c0w

1:43-tól kezdődik, ahol kifejti, hogy miért. (Angol nyelvű, remélem nem baj)

Illetve ha lehetne több száz fénysebesség / másodperc sebességgel is száguldozni az úrben ott, ahol csillagok milliárdjai vannak és a csillagok úgy "repkednének" körülöttünk, ahogy az egy Star Wars meg Star Trek filmben sem volt látható soha, akkor is szinte matematikai képtelenség, hogy egybe is beleszaladjunk, mert annyira extrém nagy távok vannak a csillagok között (még a csillaghalmazokban is!) és olyan kis pontnyi helyet foglalnaka a csillagok benne (akkor is, ha az a Stephenson 2-18 méretű óriáscsillag) hogy ha bele is akarnánk egybe szaladni, folyamatos lassításra és pályakorrekcióra lenne szükség... (ezt meg amúgy a Space Engine-ben lehet tök jól kipróbálni)

2023. febr. 9. 22:16
 20/23 anonim ***** válasza:

Igen, ezeket nagyjából jól látod.

Azt pedig még a tudósok sem tudják, hogy pontosan mi történik a fekete lyuk középpontjában.

Ahhoz egyelőre kevés a tudásunk.

2023. febr. 9. 22:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!