Ha gyakran mondogatunk egy szót, elveszik a jelentése. Mi történik utána? Ill. ez igaz a zenére is?
Nem hinném.
Ugyanis naponta használom az "autóm" kifejezést. Még most is ugyan azt a négykerekű közlekedési eszközt jelenti mint évekkel ezelőtt, amikor megvásároltam.
Remélem, később sem veszít a jelentéséből.
Ja, hogy zene??? ;)
Na ebben az esetben sem helytálló a feltevésed.
Pl. vannak zenék, amiket 10-20-30 éve szeretek.
Bár naponta szóba kerülnek -sőt meg is hallgatom ezeket- mégis, kizárt dolognak tartom, hogy holnap/holnapután elvesztenék, a jelentésüket.
Ha folyamatosan mondogatsz egy szót, állítólag kifáradnak az idegpályák, amik kapcsolják a jelentéshez, vagy simán beletörődik az agyad, hogy ez most a háttérzaj és kiszűri, mint a saját testszagod.
Egy jó dallam pont elég változatos ahhoz, hogy ezt elkerülje.
"de miért?" kérdezte egykoron Ábel a reklámban. ;)
Értem én, logikus amit #3 mond, hogy az idegpálya fáradása és agy beletörődése.......... na de rengeteg olyan szavunk, és kifejezésünk van, amit naponta/havonta/évente folyamatosan használunk, és mégsem veszít a jelentőségéből.
Érdekes, hogy pl. a buddhizmusban éppen az ellenkezőjét akarják elérni a folyamatos ismétléssel. (lásd "mantrázás")
Sőt, a keresztény világ is ismeri ugyan ezt monoton ismételgetést. (lásd "zsolozmázás")
Szóval, embere válogatja, hogy milyen hitvilágban, kire, és hogyan hat?
* 21:39
Ezt nem úgy kell gondolni, hogy tönkremegy az idegpálya, és onnantól soha többé nem kapcsol. Hanem kicsit kifárad, mint a karod, ha sokáig a fejed fölé emeled. Ha hagysz neki egy kis pihenőt újratölt, és helyreáll a funkciója.
Egy idegpályának talán kevesebb, mint egy másodperc kell az újratöltéshez.
,,Az ember agya kifürkészhető.
A fürkészdarázs agya embertelenül kicsi."
Guardinho
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!