Mi a biológiai oka hogy az ember ha éhezik akkor először az izmokat kezdi lebontani és csak utána a zsírt?
Nem bontja le az izmokat, legfeljebb zsugorodnak, ha nem kapnak fehérjét.
De a szervezet elsősorban a szénhidrátokat és zsírokat éli fel éhezéskor.
Ma már elég tunya életet élek, de régen sokat sportoltam, kondiztam és könyveket is olvastam ezzel kapcsolatban, meg mondták is, - remélem jól emlékszem - hogy elvileg mindenkinek ugyanannyi izomrostja van felnőttként, ha cinege, vagy ha díjbirkózó kinézetű, csak a sportos állapotban ezek az izomrostok meg vannak duzzadva.
Ebben az állapotban komoly erőt képesek vagyunk kifejteni, de alapban is meglehetősen nagy az energia igényük izmainknak, ha nem is dolgoznak, hiszen az izomrostban a sejtek száma több, meg olyan hormonok is cirkulálnak, amelyek az anyagcserét gyorsítják, így éhezéskor elsősorban ezt kell lecsökkenteni, egyrészt azért, mert feleslegessé válnak a nagy izmok, mivel úgysem kaphatnak elég energiát a működésükhöz és ezzel csökken a szervezet energiaigénye is, másrészt raktárnak is jók, mert fehérjét tárolnak, amelyet dinamikusan lehet átalakítani a szükséges energiaforrás fajtára.
De talán - és ez a saját gondolatom - az lehet az értelme, hogy ne legyen egy olyan energia után sóvárgó része a szervezetnek, ha ennek kielégítésére hosszabb távon nincs lehetőség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!