Mi az a kovalens töltés?
"A kovalens kötés olyan elsőrendű kémiai kötés amelyben az atomok közös vegyértékelektronokkal rendelkeznek (ko: közös, valens: vegyértékű). Kémiai jellegükben azonos vagy különböző elemek atomjai között jön létre, vegyérték elektronjaik közössé tételével." by wiki
Tehát a vegyértékhéjon levő elektronok közösek lesznek a két vagy több atom között. A kötés pont ezért jön létre: minden atom törekszik rá, hogy teljes legyen a vegyértékhéja. Ha máshogy nem megy, több atom "közösbe dobja" néhány elektronját, így egészítve ki saját héjukat.
Hát nem tudom, mennyire vagy képzett kémiából, értetted-e az előző válaszokat, ezért megpróbálom egyszerűen leírni a lényeget.
Az atomok a lehető legalacsonyabb energiaállapot elérésére törekszenek (ez amúgy minden rendszerre igaz). Ez pedig a nemesgázszerkezettel lehetséges. A nemesgázoknak 8 külső elektronjuk van. Ha egy atomnak pl 7 külső elektronja van, akkor "keres" magának mégegy ilyet. Mindketten "beadnak egyet a közösbe". Így lesz 6 "saját" eletronjuk és 2 a "közösből". Ez együtt 8. Mivel összeségében sem a protonok sem az elektronok száma nem változott, ezért a létrejött részecskének nem lesz töltése. Ezt a részecskét molekulának hívjuk, a kötést pedig kovalens kötésnek.
Ha olyat is írtam, amit tudtál, akkor bocs, de nem tudom, mit tudsz. Ha még mindig nem világos minden, akkor szólj, vagy nézz utána egy kémiakönyvben.
Remélem segítettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!