Angol nyelvterületeken mióta van ez, hogy az embernek 4 ujja van? Mennyire elterjedt?
Ezelőtt nem hallottam róla, vagy csak nem vettem észre, de az utóbbi időben többször belefutottam olyan videóba, hogy az embernek 4 ujja van. Mert angolul a hüvelykujj szóban nincs benne, hogy finger, a többiben pedig igen. Ezért emiatt már nem is ujj szerintük. Plusz anatómiai eltérésekkel is indokolják, ami miatt az egy külön dolog. Úgy gondolják a digit szó esetén lehet beszélni 5 ujjról.
Ez mennyire elterjedt gondolat? Kisebb közösségben terjed vagy ez eddig is így volt, csak én nem találkoztam eddig vele és még iskolában is ezt tanítják?
Elmebeteg következtetéseid vannak. :D
Az ujjak elnevezése nem függ össze azzal, hogy "emiatt már nem is ujj szerintük", mert ilyen nincs.
A kisujjnak pl. pinky/pinkie is lehet a neve, szintén nem tartalmazza a finger szót.
Kicsit művelődj:
"a digit szó esetén lehet beszélni 5 ujjról"
???
"Ezért emiatt már nem is ujj szerintük."
Nem nem "ujj", hanem nem "finger". Nagy különbség.
Más dolgokkal kapcsolatban is előfordul, hogy egy nyelv máshogyan kategorizálja, osztja halmazokba a világot, mint egy másik. Pl. a pasta szó csak az olasz típusú tésztákat fedi az angolban, a levesbetéteket nem, míg a magyar nyelv a "tészta" szóval egy kalap alá veszi az olasz tésztákat a levesbetétekkel. Az oroszban meg két szó van arra, hogy kék, nem csak egy, mint sok más nyelvben (de attól még nem az a helyzet, hogy az oroszok látnak egy olyan színt is, amit senki más :D). Amikor először hall ilyesmiről az ember, fura lehet, hogy mennyire "másképp látják a világot" egy másik nyelv beszélői, de attól még csak pont ugyanarról a világról van szó, nem olyasféle különbségekről, hogy akkor "csak négy ujjuk van". :D
"még iskolában is ezt tanítják?"
Ahol tanítanak angol nyelvet, ott megtanítják azt is, hogy mit jelent a thumb szó, meg azt is, hogy mit jelent a finger:
finger noun
one of the four long thin parts that stick out from the hand (or five, if the thumb is included)
thumb noun
the short, thick finger at the side of the hand, slightly apart from the other four
She still sucks her thumb when she's worried.
A zárójeles részből látszik, hogy a thumb is belefér azért a finger kategóriába, de abból, hogy zárójelbe tették, mégiscsak látszik, hogy amikor "finger"-ről beszélnek, általában csak a többi négyre gondolnak.
Miért is lenne “elmebeteg következtetéseim”? Mert leírtam, amit tapasztaltam, láttam másoktól? Ezt nem én találtam ki, szerintem 5 fingers van egy embernek, google szerint pedig sokak szerint nem.
De eddig sosem találkoztam ezzel, most meg többször jött velem szembe velem olyan videó, ahol az embernek csak 4 fingers-e van. (Máshol meg még megmaradt 5). Nekem elég extra, hogy tényleg ebben sincs már egyetértés, hogy hány ujja van az embernek :D
“"még iskolában is ezt tanítják?"
Ahol tanítanak angol nyelvet, ott megtanítják azt is, hogy mit jelent a thumb szó, meg azt is, hogy mit jelent a finger:”
Itt biológia oktatásra gondoltam, hogy ott hogyan hangzik el. (Több helyen tanultam angolt itthon, 5 fingers-ről tanultunk mindig, de nem anyanyelvi oktatótól, így lehet, hogy magyarosították a tudást)
"De eddig sosem találkoztam ezzel, most meg többször jött velem szembe velem olyan videó, ahol az embernek csak 4 fingers-e van."
Tudnál példát mutatni, linkelni?
Itt azt mondja, hogy az embereknek 4 fingers-e van, a Na’viknak 3 (25:55). Nem tudom, hogy a filmben angolul, hogy hangzik el.
Más videós példa most nem jut eszembe, de google-ben rákeresve elég sok ilyet adott ki, hogy 4 fingers+thumb.
Túl sokat nem mondanék, de a szabadidőmet szeretem nyelvtanulásra fordítani.
@5
"thumb noun
the short, thick FINGER at the side of the hand,"
Vagyis még a magyarázatban is fingerként, vagyis ujjként hivatkozik rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!