Könyörgöm valaki magyarázza el, honnan tudom megkülönböztetni, hogy a virágon mikor van lepellevél és mikor van sziromlevél?
Ha lepellevél van, akkor nincs külön zöld csészelevél és színes párta, pl. a tulipán is ilyen. Ránézel, virágja van, de nincs csészelevele.
A nyitvatermők meg... mindig fás szárúak, és sosincs klasszikus értelemben vett virágjuk. Azaz nem látsz színes pártákat, stb, pl. tobozvirágú fenyőfélék, páfrányfenyők, stb.
Nyitvatermők a fenyők. Nekik tobozaik vannak, az a virágjuk/virágzatuk. (Különbség a nyitvatermők és zárvatermők közt, hogy a zárvatermőknek van termése a nyitvatermőknek pedig sosincs. Hiába néz ki úgy a páfrányfenyő, vagy ginkgo "bogyója", az nem termés, hanem virág)
A többi virágos növény zárvatermő. A zárvatermők virágainak vannak takaróleveleik és ivarleveleik. Az ivarlevél a porzó és a termő, a takarólevél pedig a csésze és a szirom. Ahol nincs külön csésze és sziromlevél, ott egynemű takarólevélről beszélünk, ennek neve pedig lepellevél. Gyakorlatilag olyan, mintha sziromlevél lenne, de valamiért máshogy hívják.
Először azt kell megérteni, hogy a növény nem egyenlő a virággal. A virág a növény része, egy szerve.
Egyivarú a VIRÁG, ha csak egyféle ivarlevél van benne (azaz csak porzós, vagy csak termős) Ha láttál már barkát, akkor tudod: a "húsvéti barka" csak hímivarú virágokből áll, a sárga por a felszínén a virágpor.
Kétivarú a VIRÁG, ha porzók ÉS termő is van vannak benne.
Egylaki a NÖVÉNY, ha a porzós és termős virágok is "laknak" rajta. Az mindegy, hogy ez úgy valósul meg, hogy vannak rajta csak termős és csak porzós virágok is (azaz a növény egylaki de egyivarú virágokkal), vagy kétivarú virágok "laknak" rajta.
Kétlaki a növény, ha a termsős és porzós virágok két külön NÖVÉNYEN "laknak". Ekkor egyértelműen nem lehet a virág kétivarú. Ez olyan, mint az embereknél is: vannak fiúk és lányok. Növénynél vannak porzósak és termősek, de csak egy ivaruk van növényenként. Ilyen pl a páfrányfenyő.
Tudom, hogy könnyű kavarni, de azért remélem, érthető voltam... :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!