Mit tudtok a DNS-ről? Az eukariótáról mit tudtok? Homeosztázisról? A nyílt-zárt vérkeringésekről, hogyan tudom őket megkülönböztetni? A szív felépítése és működéséről is? Mi a különbség a ozmózis és a plazmolízis között?
nyílt-zárt vérkeringés, ha jól emlékszem:
zárt (pl az emlősöké, madaraké), mert a CO2 és az O2 dús vér el van választva egymástól, nem vegyül (vagy CO2 dús a vér, vagy O2 dús a vér egy adott pillanatban)
a nyílt vérkeringés (hüllők vagy kétéltű, nem tom:s) pedig, amikor vegyül a "kétféle" vér, és egy vérkör van
20:58:
NEM!!!
Nyílt keringése az ízeltlábúaknak van. Attól, hogy keveredik a friss és a fáradt vér a hüllőkben és a kétéltűekben, még ugyanúgy zárt a keringésük! Kérlek téged is, olvasd el figyelmesen, amit ugyanerre a kérdésre adtam válaszként a házi feladat kérdések között!
Kérdező, ami a másik válaszomból kimaradt:
A hagyma élőlény, még akkor is az marad, ha már le van szedve a héja. Plazmolíziskor az a lényeg, hogy a vizsgált sejt maradjon életben. Attól, hogy a hagymának leszeded a levelét, még a levél sejtjei élnek egy ideig (szerintem akár egy-két napig is, főleg ha vízbe teszed), és itt ez kell neked.
Az izzadás pedig se nem ozmózis, se nem plazmolízis. Az egy kiválasztási forma. A sejtek aktívan vizet és egyéb anyagokat választanak ki. Állati sejt nem képes plazmolízisre. A plazmolízis egy túlélési reakció a környezetre, még a növények sem "csinálják" szívesen. Olyan nekik, mint ahogy neked összeforr a csontod törés után, megvan a képességük, de jobb, ha nem kerül rá sor soha. Az ozmózis pedig a féligáteresztő hártyán át történő diffúzió. Mivel az ozmózis egy passzív folyamat, a kiválasztás pedig aktív, ezért az izzadás nem lehet ozmózis sem.
tegnap 23:24
Házi feladatok témakörbe is feltette a kérdező a kérdését, ott már megválaszoltam neki, elég bőségesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!