Entalpiával és belső energiával kapcsolatban hol rontottam el a gondolatmenetet?
> Igen ám, de ha már egyszer ott szerepel az egyenletben a munka (W), akkor abba a térfogati munka (p * ΔV) is beleszámít, nem igaz?
Persze hogy beleszámít, pont a minuszegyszerese. Amiből ΔH = Q adódik állandó nyomáson történő hőközlésre.
Lásd még [link]
Miért a minusz egyszerese? A W nem csak a térfogati munkát takarja, hanem az összes elvégzett munkát, nemde?
Az általad említett WP oldalt én is nézegettem már, de sajnos integrálni és deriválni nem tudok, így próbáltam csak a magam szintjén megérteni.
Nem tudom hogy egy gáz hogy máshogy végez munkát. Feljebb mászik? Elkezd forogni?
.. mindenesetre ha csak azt az esetet nézed hogy a gázt melegíted állandó nyomáson és kitágul, akkor látod hogy ott rontod el hogy
: ΔU = Q + W
képletben W a gázon végzett munkát takarja, míg p*ΔV a gáz által végzett munka.
Én azt hittem, hogy a W és a p*ΔV értéke is lehet pozitív is és negatív is, attól függően, hogy a rendszeren végez munkát a környezet, vagy a környezeten végez munkát a rendszer.
Viszont abban biztosan hibát vétettem, hogy nem fogalmaztam meg jól a kérdésem, ugyanis én egy kémiai reakció entalpiáját szerettem volna vizsgálni, ott pedig előfordulhat akár másféle munkavégzés is (pl. elektromos munka). Szóval a standard reakcióentalpia egyenletét és a belső energia képletét szerettem volna vizsgálni.
Többfél munkát is végezhetsz a gázon egyszerre, a W ezek osszege.
W = \mu dN - p dV
Most epp ez a ketto jutott eszembe. Ha ehhez hozzaadod a p dV-t akkor az a tag pont kiesik.
dq: kérlek ne légy felindult, nem te tehetsz róla, hogy értetlen vagyok :) Köszönöm az eddigi hozzászólásaidat.
7-es: mit jelent az, hogy \mu ?
A \mu a kemiai potencial.
A \mu dN a kemiai munka.
Az elektromos munka is a W be kerül hiszen az is munka. Q ba egyedül a hőközlés kerül.
Az elektromos munka:
E dq.
Az elektromos tererosseg szorozva a toltesvaltozassal. De ebben nem vagyok biztos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!