Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Van olyan élőlény a földön...

Van olyan élőlény a földön amit ha a marsra illetve e vénuszra vinnék akkor tudna alkalmazkodni?

Figyelt kérdés

2022. dec. 28. 17:30
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:
83%
@20 És a kitint mennyire bántja az UV-C?
2022. dec. 29. 16:22
 22/35 sadam87 ***** válasza:
80%

Esetleg valami forrást is honál az állításodra? Mert mondjuk én egy tudományos cikkel támasztottam alá az állításomat, ahol a medveállatkák 10 napig voltak kitéve UV-C sugárzásnak (is), és egy részük megéis túlélte.

¯\_(ツ)_/¯

Egyébként az szép, hogy azt írod most már többedszerre, hogy az élőlények szerves anyagai előbb-utóbb lebomlanak az UV-C hatására, ezt nem is vitatja senki. Csak tudod az élőlényeknek van olyan jellemzőjük, hogy képesek javítani vagy pótolni a károsodott molekuláikat. Nyilván csak egy bizonyos mértékig, de azért vannak olyan élőlények (főleg mikrobák), akik elég jól szakosodtak erre. Például a Deinococcus radiodurans az embernél több ezerszer jobban viseli a gerjesztő és ionizáló sugárzásokat.

[link]

[link]

És van még. Kutatások során azt tapasztalták, hogy egyes baktériumfajok egészen sokáig túl tudnak élni az űrbeli körülmények között is (beleértve az UV-C sugárzást is), feltéve, hogy elég vastag a telep, így a felső rétegben lévő, az UV-C sugárzás (és egyéb tényezők miatt valóban elpusztuló) baktériumok védelmet nyújtanak az alsóbb rétegekben levő baktériumoknak. Azt találták, hogy kb. 0,5 mm vastag baktérium réteg elegendő (és a baktérium tenyészetek simán meg tudnak nőni ekkorára).

[link]

Egyébként nem a Holdra, hanem a Marsra (és a Vénuszra) vonatkozott a kérdés. A Mars távolságában eleve kb. 45% a napsugárzás intenzitása a holdiénak. Plusz van légköre is, igaz, nem túl vastag, de azért valamit szűr (az UV-nek például a 200 nm alatti részét).

No meg a 14. válaszomban le is írtam, hogy az élet - más okok miatt is - leve csak a felszín alatt lehetséges, ott meg annyira nem gond az UV sugárzás.

(Amúgy ha a 16. válaszban levő cikk miatt beszélsz a Holdról, ott valószínű igaz, hogy nem élnének túl a medveállatkák túl sokáig az UV sugárzásban - bár az általam linkelt cikk alapján pár napot akár tl is élhetnének. Nod de ez csak akkor igaz, ha éri őket az UV sugárzás. Ha viszont belepi őket például egy kis por vagy törmelék, akkor ez a probléma rögtön megoldódik...)

2022. dec. 29. 16:24
 23/35 anonim ***** válasza:
42%
#21 (16:22) Nyugodtan kipróbálhatod, hogy mi történik egy germicid cső közelében egy bogártetemmel. Tényleg próbáld ki, mert nekem már nincs kedvem itt vitatkozni "sadam87" okosságaival! :-)
2022. dec. 29. 16:34
 24/35 sadam87 ***** válasza:
54%

Nem is tudtam, hogy germicid cső világítja meg a holdat. :o

Amúgy ha ilyen tudós dolgokat tudsz, akár azt is tudnád, hogy a tudományos vitában illik bizonyítékokkal alátámasztani az állításaidat. (De jó, vegyük úgy, hogy nem tudsz ellenérveket felhozni.)

2022. dec. 29. 17:42
 25/35 anonim ***** válasza:
42%

sadam87 - nagyon fárasztó a stílusod, szerintem mára már hagyd abba a gyakorizást, mert csak lejáratod magad. Nem teljesen mindegy, hogy miből jön az UV-C a bárki által elvégezhető földi kísérlethez? A lényeg, hogy elvégzi a dolgát!

Pontosan tudod azt is, hogy a Hold a linkelt cikk miatt került képbe.

2022. dec. 29. 17:54
 26/35 sadam87 ***** válasza:
75%

Bár úgy látom, nagyon okosnak képzeled magad, de úgy látom, a sugárzás intenzitásáról még nem hallottál. Tudod nem igazán mindegy, hogy mennyi UV-C sugárzás éri azt az objektumot.

És nem, nekem nagyon nem világos, hogy miért írogatsz folyamatosan a Holdról, amikor a kérdező rohadtul nem arról kérdezett. Mondjuk ezzel még együtt tudnék élni, hogyha az érvelésre való képtelenségedet nem taplósággal kompenzálnád.

De tudod mit. Abban igazad van, hogy ezt befejezem, mert neked érvelni tényleg időpocsékolás.

2022. dec. 29. 18:00
 27/35 anonim ***** válasza:
42%

#26 (18:00) sadam87 - az okosabbak tudják, hogy a sugárzás intenzitásától nem függ a vegyi hatása!

A Nap fénye pedig a Holdon és a Marson is elég intenzív, hogy belátható idő alatt szétbomlassza a biológiai eredetű anyagokat. Most nem fogok a kedvedért külön olyan számítást végezni, hogy egy medveállatka vetületére mennyi idő alatt esik annyi UV-C foton, amennyi szénatom van benne, de elhiheted, hogy nem kozmológiai és nem is geológiai időléptékben fog kijönni az eredmény. (Ugye kiszámolod nekünk a poén kedvéért? :-)

A Hold-téma pedig a 16-os hozzászólás linkje alapján jött a képbe:

[link]

2022. dec. 29. 18:36
 28/35 sadam87 ***** válasza:
54%

"#26 (18:00) sadam87 - az okosabbak tudják, hogy a sugárzás intenzitásától nem függ a vegyi hatása!"

Hát ez nem nagyon megy neked. A vegyi hatása persze, hogy nem függ az intenzitástól, de az, hogy milyen gyorsan roncsolja az anyagokat, eléggé. Márpedig az biológiai szempontból elég fontos, hiszen az élőlény pótolja vagy javítja a roncsolódott anyagokat. Ezt mondjuk már leírtam a 22. válaszomban (mondjuk azt is, hogy egyáltalán nem vitatom, hogy az UV-C előbb-utóbb elroncsolja au élőlények anyagait). Úgy látom, elsőre nem sikerült dekódolni, de hátha most...

"hogy egy medveállatka vetületére mennyi idő alatt esik annyi UV-C foton, amennyi szénatom van benne, de elhiheted, hogy nem kozmológiai és nem is geológiai időléptékben fog kijönni az eredmény."

Hát azt mondjuk nem tudom, hogy ez kit érdekel. Ha téged igen, akkor számold ki te! :D De azt azért szögezzük le, hogy ez az összes létező felmerült téma szempontjából teljesen irreleváns! :D

Ha már újra beidézted a cikket, akkor hadd krdezzem meg, hogy:

1. A válaszoló csak azért idézze, hogy hozzon valami forrást arra, meddig bírják ki a medveállatkák víznélkül (nem a Holdon).

2. Még el is fogadnám, hogy igaza az állításod, amit a 17. válaszodban tettél, ha nem lenne az a roppant bonyolult leheőség, amier a 22. válaszban próbáltam felhívni a figyelmed (úgy látszik, ismét sikertelenül): ne adj isten belepheti valami a medveállatkát (pl. por). ¯\_(ツ)_/¯

2022. dec. 29. 19:00
 29/35 anonim ***** válasza:
42%

sadam87 írja:

"Márpedig az biológiai szempontból elég fontos, hiszen az élőlény pótolja vagy javítja a roncsolódott anyagokat."

Mivel a Holdról és a Marsról van szó, ahol semmilyen életforma nem képes anyagcsere-folyamatokat produkálni, így egyértelműen az UV-C sugárzás bomlasztó hatása lesz a nyerő. Elporladnak a spórák és az inaktív medveállatkák is. Tehát minden steril lesz belátható időn belül, és ez volt a téma lényege!

2022. dec. 29. 19:10
 30/35 sadam87 ***** válasza:
69%

Tényleg fejtsd már ki, hogy szerinted a Hold pora által betemetett medveállatkákat hogyan roncsolja szét az UV sugárzás!

Ami meg a Marsot illeti, szép, hogy csak így kijelented, hogy egyetlen élőlény sem tud ott anyagcserefolyamatokat folytatni. Ebben mondjuk tudtommal nem minden kutató ért egyet veled. Persze nem a felszínről van szó, a felszín alatt lehetnek adottak a körülmények. Ahol persze megintcsak nincs UV sugárzás. ¯\_(ツ)_/¯

(A 14. válaszomban írtam erről, de az már nagyon rég volt, igazán nem várom tőled, hogy ilyen hosszú memóriád legyen.)

De arra jár a pont, hogy legalább megpróbáltál érvelni.

2022. dec. 29. 19:21
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!