Miért melegszik fel gyorsabban a lombos erdő feletti levegő, mint a homokfelszín felett?
Tényleg gyorsabban melegszik az erdő? Ez személyes tapasztalat, vagy olvadtad valahol?
Nem kötekedni akarok, ha ismerjük a körülményeket, lehet könnyebb válszt adni.
Én ponthogy úgy tudom egy üres sík terület gyorsabban reagál a változásokra, mint egy erdő.
#2 Ezt én is így tudom (a zárt lombtakaró miatt jobban tartja a nedvességet és a hőt).
Talán valami olyasmi jutott eszembe, hogy nem a felszínhez közeli hőmérsékletről van szó, hanem az erdő FELETTI levegőről, és a sötétzöld lombkorona teteje többet elnyel a napsugárzásból és jobban melegszik, mint egy világos homokos felszín... de intuitívan valahogy ezt sem sikerül elképzelni, a növényi részek nem melegszenek annyira, mint a homok.
Földrajz órán egy gyakorlófeladatot oldottunk, a tanárunk javította ki erre, most olvastam át, de mivel már szünet van személyesen nem tudom megkérdezni. :)
Új vagyok a suliban, földrajzot is hosszú idő után tanulok újra.
Kifejezett a terület feletti levegőre irányul a kérdés, tehát nem az erdő, hanem az affeletti levegő.
A napsütés hatására a fák vizet bocsájtanak ki, ezért a nedves és meleg levegő gyorsan elkezd felfelé szállni.
A sivatagos felület albedója nagyobb, jobban visszaveri a napfényt és jobban beveszi amit elnyel. Nem olyan hőszigetelő mint az erdő, ezért gyorsan bevesz és kiad nagy hőmennyiségeket a nap folyamán.
Bár a felszínen nagy a hőmérsékleti ingadozás de nem képez olyan könnyen felszálló légtömegeket mint az erdő, mert nem nedvesít. Inkább hőmérsékleti inverzió alakul ki a felszín közelében, ami délibábként jól látszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!