Nagyjából mennyit kell észak felé haladni, hogy 1C°-ot csökkenjen az átlagos hőmérséklet?
Figyelt kérdés
Azt tudom hogy nagyjából 200 méterenként csökken 1 fokot a hőmérséklet, ha nincs inverzió. Azonban arról sehol sem találtam adatokat, hogy észak-déli irányban hány kilómétert kell megtenni hogy egy fokot változzon a hőmérséklet. Nagyjából 150-200km körül lehet?2022. dec. 22. 21:24
1/8 anonim válasza:
2/8 anonim válasza:
Akarom mondani, szélességi fok függvényében...
3/8 anonim válasza:
4/8 anonim válasza:
az a baj, hogy pár száz kilométerrel odébb gyakran annyi minden körülmény megváltozik, hogy szinte lehetetlen összevetni
5/8 anonim válasza:
amúgy pedig szélességtől függ. mivel a föld gömbölyű, ahogy haladsz az egyenlítőtől a sarkok felé, elméletben a 45 szélességnél változik legnagyobb ütemben a nap részéről érkező besugárzás
6/8 anonim válasza:
Ez mondjuk a Csendes-óceánban működne, valahol a dátumválasztó vonal mentén, máshol túlságosan bekavarnak a szárazföldek, azokon a domborzat, a növényzet mértéke, vizek-szárazföldek váltakozása. Egy jó példa Afrika, az Egyenlítőtől pl. hiába haladsz észak felé Afrikában, egy darabig (amíg tart az őserdő) nincs számottevő különbség hőmérsékletben, pedig az egy bő 1000 km-es sáv. Utána meg nemhogy hűlne, hiszen távolodunk az Egyenlítőtől, hirtelen még melegszik is 10-15 fokot 200 km alatt, mert jön a Szahara.
7/8 anonim válasza:
és még az óceán nagy részén is bekavarnak a különböző hőmérsékletű tengeráramlatok
8/8 anonim válasza:
Én a hőmérséklet-szélesség diagramm alapján azt számolom, hogy 167 km a válasz. Ehhez a diagram jobb oldlán lévő egyenes szakaszt vizsgáltam.
Persze ahogy mondták, a helyi áramlatok, stb. jó eséllyel felülírják.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!