Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Isopropyl alkohol 70% jobb...

Isopropyl alkohol 70% jobb vagy rosszabb?

Figyelt kérdés
70%-os isopropyl alkoholt ajánlottak felület fertőtlenítésre, a magyarázat szerint, ennél nagyobb százalékban túl gyorsan párolog el és a baktériumok/gombák nem pusztulnak ki, viszont a boltban azt mondták ez nem igaz, mivel így is ugyan olyan gyorsan párolog el az alkohol. Mi az igazság?

2022. dec. 22. 10:08
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
63%

Élő szervezetek esetében nem ajánlják a a 70%-nál töményebbet mert az már nem csak a baktériumokat pusztítja, hanem a saját szervezetet is.

Nem élő felületnél lényegtelen ak koncentráció.

2022. dec. 22. 10:34
 2/11 anonim ***** válasza:
82%

Valamit félreértettél, mert 70% izopropil-alkohol tartalmú fertőtlenítő szer nincs kereskedelmi forgalomban. Olyan fertőtlenítő szer van, aminek az összes alkoholtartalma kb 70%, és ebből 50-60% etilalkohol, a többi 10-20% pedig izopropil-alkohol. Ezek a biocid termékek úgy hatnak, hogy a baktériumok lipid kettős-rétegét, vagy a burkos vírusok lipidjeit teszik tönkre (oldják). A párolgásnak ehhez nem sok köze van. 30 másodperc behatási időt kell biztosítani. Mondjuk mégis visszatérve a párolgásra, egy forró felületet ne fújjál le vele, ahonnan fél percnél hamarabb elpárolog. Mivel csak a lipidrétegre hat, ezért a spórás baktériumok spóráira (pl.: Bacillus cereus) vagy a nem burkos vírusokra (Hepatitis A, adenovírus) teljesen hatástalan.

Tudományosan megerősített tény, hogy a 70% körüli alkoholtartalmú fertőtlenítő szereknek a legerősebb a biocid hatása. A tiszta alkoholnak rosszabb. Ennek a pontos okát nem tudjuk, de kísérleti tények és az ezekből született tudományos közlemények igazolják ezt.

A lent linkelt termék összetétele is: Etanol 55,3%, Izopropil-alkohol 14,7%

[link]

2022. dec. 22. 11:13
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Én olyan magyarázatot hallottam, hogy a fertőtlenítő hatás abból áll, hogy feloldja a korokozók testét.

A poláris, vagy vízoldható részek, nem oldódnak olyan jól alkoholban, így ezek ideig oráig megvédhetik a kórokozókat a 100% os szeszben. A 70%-osban még van annyi víz, hogy ezeket a részeket is feloldja.

De akkor lehet ez is csak találgatás.

2022. dec. 22. 13:05
 4/11 hollófernyiges ***** válasza:
100%

"70% izopropil-alkohol tartalmú fertőtlenítő szer nincs kereskedelmi forgalomban."

Dehogynincs.

[link]

2022. dec. 22. 14:03
 5/11 anonim ***** válasza:
74%
Hollófernyiges, légyszi vegyél nekem egy üveggel. Bizisten kifizetem. Csak úgy linkelgetni nyilván én is tudok. De ahol vásárolni is lehet... #2 voltam.
2022. dec. 22. 14:15
 6/11 hollófernyiges ***** válasza:
100%
Ott van felsorolva 91, az EU-ban engedélyezett izporopanolos felületfertőtlenítő, valamelyiket csak meg tudod rendelni a neten.
2022. dec. 22. 14:17
 7/11 anonim ***** válasza:
Ha jól emlékszem - az "Édes film"-ben 100%-os izopropil alkohollal törölgeti a milliárdos az újdonsült feleségét a nászéjszakán. Vajon miért? XD
2022. dec. 22. 23:04
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Én néhány hete rendeltem itt:

[link]

és ki is hozták...

2022. dec. 23. 00:15
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
#8-as, te egy finomvegyszer, és nem egy felületfertőtlenítésre kiszerelt termék linkjét mutatod. Itt korábban az én értelmezésem szerint nem azon megy a vita, hogy izopropil alkoholt lehet-e vásárolni vagy sem. Hanem hogy kimondottan fertőtlenítő szernek eladva árulják-e a 70%-os töménységben? Mert a kérdező abból a célból keresi.
2022. dec. 23. 09:21
 10/11 NTBS ***** válasza:
Szerintem jól ellátja a feladatot egy 70% fertőtlenítő.
2022. dec. 23. 11:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!