Isopropyl alkohol 70% jobb vagy rosszabb?
Élő szervezetek esetében nem ajánlják a a 70%-nál töményebbet mert az már nem csak a baktériumokat pusztítja, hanem a saját szervezetet is.
Nem élő felületnél lényegtelen ak koncentráció.
Valamit félreértettél, mert 70% izopropil-alkohol tartalmú fertőtlenítő szer nincs kereskedelmi forgalomban. Olyan fertőtlenítő szer van, aminek az összes alkoholtartalma kb 70%, és ebből 50-60% etilalkohol, a többi 10-20% pedig izopropil-alkohol. Ezek a biocid termékek úgy hatnak, hogy a baktériumok lipid kettős-rétegét, vagy a burkos vírusok lipidjeit teszik tönkre (oldják). A párolgásnak ehhez nem sok köze van. 30 másodperc behatási időt kell biztosítani. Mondjuk mégis visszatérve a párolgásra, egy forró felületet ne fújjál le vele, ahonnan fél percnél hamarabb elpárolog. Mivel csak a lipidrétegre hat, ezért a spórás baktériumok spóráira (pl.: Bacillus cereus) vagy a nem burkos vírusokra (Hepatitis A, adenovírus) teljesen hatástalan.
Tudományosan megerősített tény, hogy a 70% körüli alkoholtartalmú fertőtlenítő szereknek a legerősebb a biocid hatása. A tiszta alkoholnak rosszabb. Ennek a pontos okát nem tudjuk, de kísérleti tények és az ezekből született tudományos közlemények igazolják ezt.
A lent linkelt termék összetétele is: Etanol 55,3%, Izopropil-alkohol 14,7%
Én olyan magyarázatot hallottam, hogy a fertőtlenítő hatás abból áll, hogy feloldja a korokozók testét.
A poláris, vagy vízoldható részek, nem oldódnak olyan jól alkoholban, így ezek ideig oráig megvédhetik a kórokozókat a 100% os szeszben. A 70%-osban még van annyi víz, hogy ezeket a részeket is feloldja.
De akkor lehet ez is csak találgatás.
"70% izopropil-alkohol tartalmú fertőtlenítő szer nincs kereskedelmi forgalomban."
Dehogynincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!